Céklás pite? Lehet, hogy ez nem mindenkinek vonzó… pedig tényleg nagyon finom, különösen, hogy a töltelékben van egy kis „kakaós vonal is”és ez a két alapanyag pedig köztudottan jól passzol. Miért is ne lehetne kísérletezni az ízekkel és a színekkel, különösen akkor, ha a jó végeredmény szinte biztos? Ha valami különlegeset szeretnétek készíteni, amire mindenki felkapja a fejét, ezt a sütit mindenképpen próbáljátok ki! 🙂
Hozzávalók:
Pitetészta:
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk fahéj
- 15 dkg hideg vaj, kis kockákra felvágva
- 3 dkg stevia (azaz kb. egy púpos evőkanálnyi)
- 1 db enyhén felvert tojás
- 1 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 3 db főtt cékla pürésítve
- 1,5 dl kókusztejszín
- 2 db tojás (felverve)
- 1 cs. csokoládés pudingpor
- 1 tk fahéj
- 3 ek stevia, vagy egyéb édesítőszer
Elkészítés:
- A pitetésztához tegyük a liszteket egy tálba és morzsoljuk össze a hideg vajjal. Ezután mehet bele az édesítő, a fahéj, az enyhén felvert tojás és, ha tésztánk igényli a hideg víz. Gyúrjunk belőle egyenletes, közepesen lágy, omlóstésztát. Majd kb. 20 percre rakjuk vissza a hűtőbe.
- A töltelékhez főzzük puhára a céklát és pürésítsük. Ezután keverjük össze az összes többi hozzávalóval és rakjuk félre.
- A pitetésztát 2/3 részét tegyük egy alaposan kivajazott piteformába és 175 fokos sütőben süssük elő 10 perc alatt. (Süthetjük vakon sütéssel is, azaz tegyünk rá egy sütőpapírt a tésztára és súlyozzuk le valamivel pl. babbal.)
- Az elősütött tésztára öntsük rá a céklás tölteléket.
- A maradék tésztából szaggassunk ki valamilyen formát, vagy rácsozzuk és kenjük le tojással (esetleg egy kis barna cukorral is megszórhatjuk).
- Tegyük vissza a 180 fokra emelt sütőbe és süssük további 25 percet.
- Hagyjuk kihűlni és úgy tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: