Az idő rohan, ez abból is látszik, hogy már kereken egy éve írogatom ezt a blogot…:) Először csak a sütés szeretete, és az vezérelt, hogy ezzel kapcsolatos gondolataimat végre írásban is megfogalmazhatom. A napok és hónapok elteltével azonban egyre többen jöttetek és olvassátok ma is a bejegyzéseket, kommenteltek és lájkoltok a facebook-on. Sosem gondoltam volna, hogy ennyien leszünk, és ez végtelen örömmel tölt el, köszönöm Nektek!
Ebből adódóan szeretnélek továbbra is jobbnál- jobb receptekkel megörvendeztetni titeket, remélve, hogy sokatokat meg tudlak tartani a „Brioche” világában és újabb kedves olvasókat is köszönhetek majd kis közösségünkben! 🙂
A nagy esemény örömére elkészítettem a blog első szülinapi tortáját. Próbáltam egy olyan ízt keresni, amit mindenki szeret…és mi más is lehetne ez, mint a csokoládé. Nem akartam egy nehéz csoki tortával elrukkolni, így a választásom a sokak kedvencére a lúdláb tortára esett. Ez a sütemény tartalmas, mégis könnyű és krémes, mindezek mellett, pedig ott rejlik benne a frissítő gyümölcsösség a meggy formájában. Remélem sokatoknak tetszeni fog és bátran nekiálltok majd az elkészítésének. Ez egy olyan változat, ami könnyen elkészíthető otthoni keretek között is, és nem szükséges hozzá különös cukrász készség, ezért mindenkinek bátran ajánlom! 🙂
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:
3 dkg margarin
2 dkg étcsokoládé
3 tojás
6 dkg kristálycukor
1 csipet só
2 dkg cukrozatlan kakaópor
½ csomag sütőpor
5 dkg finomliszt
1 ek tej
0,3 dl cherry brandy
Krém:
6 dl tej
2 csomag csokoládés pudingpor
10 dkg vaj/ margarin
5 dkg étcsokoládé
2 dkg cukrozatlan kakaópor
20 dkg meggybefőtt
3 db lapzselatin
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek olaj
kb. 15 db meggy (befőtt)
Elkészítés:
A torta elkészítés a kakaós piskótával kezdjük. Ehhez a csokoládét és a margarint felolvasztjuk, gőz felett, vagy alacsony fokozaton a mikróban. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből és a cukorból (rakjunk hozzá egy csipetnyi sót is) kemény habot verünk. Ezután hozzákeverjük a villával enyhén felvert tojássárgáját és az olvasztott vajas csokoládét (ezt hagyjuk langyosra hűlni, nehogy összekapja a tojást). Keverjük márványosra, majd adjuk hozzá a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet is. Óvatos forgató mozdulatokkal kezdjük el összedolgozni, majd mehet hozzá a tej is. Ezután keverjük teljesen csomómentes, sima tésztává. Egy alaposan kivajazott tortaformába helyezzük a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre 18-20 perc alatt. A torta közepét tűpróbával ellenőrizzük, hogy alaposan megsült-e.
(Ha ajánlhatok egy kakaó márkát…nekem ez vált be a legjobban, nagyon finom és intenzív kakaós ízt kölcsönöz a sütiknek…)
Ha készen van a tészta, rakjuk félre hűlni és készítsük el a krémet. Ehhez a tejből, a cukorból és pudingporból készítsük el a pudingot. Ezután rakjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, a felolvasztott és a kakaóval összekevert csokoládét és robotgéppel habosítsuk össze. Ha ezzel is megvagyunk, mehet bele a hidegvízben áztatott és kinyomkodott zselatin is, amit szintén belekeverünk.
Ezután következik a torta összeállítása. A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk.
A kettévágott tészta alsó részét helyezzük vissza tortaformába és ecseteljük le a Cherry Brandy-vel.
Ezután oszlassuk el rajta a fele mennyiségű csokoládés krémet, majd rakjuk rá a lecsepegtetett meggybefőttet, erre öntsük rá a maradék krémet.
Utolsó lépésként mehet rá a piskóta felső része is, amit óvatosan nyomkodjunk rá és rakjuk kb. egy órára a hűtőbe kicsit megdermedni.
Az egy óra lejárta után, vegyük ki a tortát és kenjük le a felolvasztott, olajjal összekevert csokoládéval és rakjuk körbe a megmaradt meggyszemekkel. Amennyiben ezzel is elkészültünk tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakát pihen, és ezután tálaljuk. Jó étvágyat! 🙂
Én és a “szülinapi” tortám…:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: