Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Gubakifli (Teljeskiőrlésű lisztből- cukormentesen)

Nálunk is, mint minden családnál megvan a jól bevált karácsonyi menü. Szenteste elmaradhatatlan a halászlé és a mákos guba… egyszerűen nem tudjuk megunni, hiszen egy évben csak egyszer esszük  , legalább is ebben a párosításban. Ez utóbbi van, hogy a hagyományos recept szerint tejjel leforrázva készül, és van, hogy a sütőben sült változat. Idén a hagyományos fajtát fogom elkészíteni.  Az édes forralt tejjel készült mákos guba alapja a hagyományos gubarúd. Mivel az inzulin rezisztencia miatt nekem legalább 60%-ban teljes kiőrlésű lisztből kell, hogy készüljön (sajnos ez egy pékségben sem lelhető fel, de nem is baj, mert a házi változat valószínűleg sokkal finomabb. 🙂 – magamnak készítettem el. Nagyon finom, érdemes kipróbálni-, vigyázzatok, legalább 2 napot kell szikkasztani, de annyira eteti magát, önmagában is, hogy félő nem marad belőle. 🙂
Vaníliás tejjel, finomra darált mákkal – mézzel (aki eheti) – vajjal, esetleg egy kis meggy lekvárral feldobva, mennyei karácsonyi desszert!

Hozzávalók:

  • 32 dkg tk búzaliszt
  • 18 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 tasak szárított élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk 1:4 édesítőszer (Eritrit és Stevia keveréke)

Az elkészítés rém egyszerű. Az össze hozzávalót tegyük a konyhai robotgép üstjébe és 2 fokozaton legalább 8-10 percig dolgozzuk ki (Természetesen kézzel is dagasztható). Ezután borítsuk az összeállt tésztát enyhén olajozott felületre és 3 percig dagasszuk kézzel is addig, amíg a felülete sima és ruganyos nem lesz.  Szoba-hőmérsékleten kelesszük a tésztát 50 percig. Ezután gyúrjuk át  és osszuk 10 egyenlő részre. Sodorjunk belőle hosszú rudakat és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy tésztavágó segítségével irdaljuk be,hogy a szikkadt gubakiflit könnyen tudjuk majd törni.

Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt sülnek készre. Az elkészült kifliket tiszta konyharuhába tekerve szikkasszuk 2-3 napig.

Sokkal finomabb belőle a mákos guba, mint szikkadt bolti kifliből! 😉  

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!