Mióta megérkezett a kora téli szomorkás, borongós idő, egyre több gondolatom forog a melengető, komfort ételek körül… napok óta kívánok valamilyen finom és puha kalácsot, amit reggelire lehet majszolni egy pohár tejeskávé mellett.
Mivel inzulinrezisztencia miatt a fehér búzaliszt és cukor teljesen ki vannak tiltva az étrendemből ezért nem szaladhattam le a sarki pékségbe.
Sebaj, mert így megalkothattam ezt a finomságot, ami tökéletesen házi és adalékmentes. 🙂
Mennyei illatú és ízű (majdnem olyan, mint a kürtös kalács!!!) puha, kelt tészta, amit bárki bűntelenül ehet, legyen az IR-es, PCOS-es, vagy csak szimplán tudatosan táplálkozó.
(Előre is bocsánat a nem blogra való fotókért, de annyian kértétek a receptet, hogy nem tehettem meg, hogy nem rakom fel…) 🙂
Jó sütögetést! <3
Előtészta: 10 dkg Tk búzaliszt, 1dl langyos víz, fél tasak szárított élesztő. Keverjük csomómentesre, takarjuk le folpack-kal és hagyjuk szobahőmérsékleten 2-3 óràt, akkor jó, ha felfut, buborékos.
Tészta:
20 dkg Tk búzaliszt
1/2 csomag szàrított élesztő
10 dkg fehér búzaliszt
10 dkg puha vaj
1 db tojàs
1 dl langyos tejszín 1.5 dl-re vízzel higítva
1 csapott ek negyedannyi édesítő (eritrit+stevia)
Vanília aroma és bio citrom héja ízlés szerint.
Töltelék:
2 ek negyedannyi édesítő
1 ek eritrit
3 tk fahéj
A hozzàvalókat plusz az előtésztàt robotgéppel kb. 8 percig dagasztjuk, kézzel kicsit àtgyúrjuk, meleg helyen kb. 1 óràt kelesztjük.
lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk, megkenjük 5dkg olvasztott vajjal, fahéjjal elkevert negyedannyi édesítővel (kb. 3 ek) megszórjuk.
Hosszàban 5 csíkra vàgjuk. Egymàsra rakosgatjuk a rétegeket és ezt vàgjuk tovàbbi 6 részre. Egymás mellé rakva kivajazott kenyérformába rakjuk. Tovàbbi 20 percet kelesztjük. 185 fokos sütőben 35 percig sütjük.
Nagyon szívesen! :-))
Köszönöm a receptet!!!