Szeretem a klasszikus desszerteket. A máglyarakás pedig mindig a gyerekkort juttatja az eszembe mivel a nagyim gyakran készítette. Rendszeresen ettük, szombatonként egy tartalmas leves után.
Puha fonott kalács, baracklekvár, vaníliás tej, fahéjas párolt alma és csodás sült tojásfehérje hab a tetején… ki ne szeretné az ezekből a hozzávalókból született nagyszerű finomságot?
Íme, ennek a klasszikus finomságnak a reform verziója. Tönkölykalácsból, kókusztejből és cukormentes baracklekvárból. Ételérzékenyeknek és tudatosan táplálózóknak! 😉
A Teljes kiőrlésű tönkölykalácsért köszönet a Nosztalgia Pékségnek! 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg Teljekiőrlésű tönköly fonott kalács nagyobb kockákra felvágva
- 3 dl kókusztej
- 7 dkg laktózmentes vaj
- 6 ek eritrit
- 6 ek cukormentes baracklekvár
- ½ citrom leve
- 4 db közepes alma
- 1 tk fahéj
- 3 db tojás
Elkészítés:
Az almákat mossuk meg és héjastól kockázzuk fel, 2 dkg vajon, 2 evőkanálnyi eritrittel és egy teáskanálnyi fahéjjal pároljuk puhára.
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük fel 4 ek eritrittel és 5 dkg vajjal. Közben forraljuk fel a kókusztejet. A még forró tejet öntsük hozzá a tojásos keverékhez.
A felkockázott kalácsot dobjuk a tojásos tejbe, majd ezt a keveréket öntsük át egy tortaformába. A tojásos kalácsot nyomkodjuk le, a tetejére pedig halmozzuk rá a párolt almát és kenjük meg 4 evőkanálnyi baracklekvárral.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percet.
Eközben verjük keményre a tojásfehérjét kétkanálnyi eritrittel, és a citrom levével, amikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a maradék baracklekvárt.
A 25 letelte után halmozzuk a tetejére a tojáshabot és a 170 fokra mérsékelt sütőben süssük 10 percig a máglyarakást. Ezután a sütőt kapcsoljuk ki és szárítsuk tovább a tojáshabot további 15 percig a résnyire nyitott sütőben.
Tálaljuk és együk langyosan, mert így a legfinomabb! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: