Karácsonykor hajlamosak vagyunk elsősorban az édes sütikre koncentrálni, pedig a zserbó és bejgli hegyek után, felüdülés egy-két sós finomság kóstolása.
Ezt a pogácsát azért szeretem, mert elkészíthető laktózmentes és PCOS-IR diéta barát formában is. Nem mellesleg jól csúszik a karácsonyi forralt bor mellett. 😉
Hozzávalók:
- 200 gr tk tönkölyliszt
- 200 gr finomliszt
- 1/2 ek só
- 1 kis pohár joghurt (nálam laktózmentes)
- 1 cs szárított élesztő
- 1 tk porcukor
- 100 gr vaj
- 1 ek zsír (liba, disznó)
- 1 db tojás
Tetejére:
- 1 db tojás
- 50 gr Gouda sajt (lm)
FONTOS: Minden összetevő legyen szoba-hőmérsékletű!
Elkészítés:
Tegyük egy tálba liszteket, keverjük hozzá a sót, morzsoljuk össze a vajjal és a zsírral. A szobahőmérsékletű joghurtban keverjük el a cukrot és a porélesztőt. Ezután mehet a liszthez, ezt követően adjuk hozzá a tojást is. Gyúrjunk belőle közepesen lágy tésztát és szobahőmérsékleten 30-40 perc alatt kelesszük a duplájára.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki (2-3 cm vadtagra) és szaggassuk ki kívánt méretű pogácsaszaggatóval. Kenjük le a tojással és szórjuk meg a sajttal. A pogácsákat tegyük sütőpapíros tepsire.
190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: