Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Aranygaluska – anyukám receptje alapján

Próbáltam a „guglin” keresgélni, honnan eredhet ez a tradicionálisnak mondott magyar sütemény. Bevallom őszintén, semmit sem találtam…talán reformkori és talán Szegeden készítették először, de sajnos ez sem biztos. Egy viszont biztos, minden családnak van egy jól bevált receptje, ami a saját cukros-diós-vaníliás illatú gyerekkorát jelenti. 🙂 Íme, az a recept, ahogy az én anyukám készíti! (Vigyázat, most egy kicsit csalunk, ezúttal egy cukros, lisztes, laktóz tartalmú recept következik)

Hozzávalók:                                   

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj (margarin nem jó!)
  • 1 csomag szárított élesztő

A forgatáshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek kristálycukor

Vaníliasodó

  • 750 ml min. 2,8%-os tej
  • 1 ek finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 1 cs. vaníliacukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Tészta: A tejet melegítsük fel langyosra egy evőkanál cukorral, majd szórjuk bele a porélesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót és a vaníliacukrot, ezután mehet bele a tojássárgája és az olvasztott, langyosra hűlt vaj, majd a langyos cukros tej. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Majd hagyjuk kelni meleg helyen kb. 50 percet.

Ha megkelt a tésztánk, csípjünk belőle félmaréknyi darabokat és formáljunk golyócskákat. Ezeket a golyókat alaposan forgassuk meg a cukorral összekevert dióban, és tegyük egy alaposan kivajazott tepsibe, vagy kapcsos tortaformába. Ha készen van, kenjük meg a golyókat olvasztott vajjal és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 perce.

Amíg sül a tészta készítsük el a sodót.

A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre. Ezután a tejet, a vaníliáscukrot és a vaníliaesszenciát tegyük fel forrni. Amikor felforrt, adjuk hozz a tojásos lisztes keveréket. Összeforraljuk, közben pedig folyamatosan keverjük, hogy a sodónk csomómentes legyen. Amikor besűrűsödőt, levesszük a lángról és elkeverjük benne a vajat. Így, a sodónk selymes és krémes lesz. Az aranygaluskát még langyosan, vaníliasodóval alaposan nyakon öntve a  tálaljuk. :-))

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!