Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Svájci rolád- szedres mascarpone töltelékkel

A szeder fantasztikus gyümölcs, egyszerre édes és savanykás, a színe harsogó és egyedi, zamatos, szaftos, egyetlen hátránya, ami engem egyáltalán nem zavar, apró magocskái. Sokszor feledésbe merül az eper a málna, vagy az áfonya mellett, pedig ebből a gyümölcsből is számtalan finom desszert készíthető.
Például svájci rolád, alias- piskóta tekercs, ahogy nálunk ismert.
Nézzük meg, honnan is származik a svájci rolád. Nevével ellentétben a süteményt valószínűleg az Osztrák- Magyar Monarchiában (lehet, hogy éppen Magyarországon?) készítették először, valamikor az 1830-1840-es években. Az először lekvárral töltött, puha és egyedi formájú sütemény gyorsan vált népszerűvé az édesszájú békebeli polgárok körében. A süteményről rögzített első leírás mégis az Egyesült Államokból származik- 1852-ben jelent meg a New York állambeli Utica városának helyi újságában a  “To Make Jelly Cake” című receptleírás, valószínűleg egy Közép európai bevándorló tollából.
Ennyit érdekességként, most nézzük a receptet! 🙂

Tészta:

5 db tojás
1 csipet só
5 ek eritrit (helyettesíthető kristálycukorral)
5 ek finomliszt
1 ek holland kakaópor
½ csomag sütőpor

Készítsünk egyszerű egyensúly piskótát. Ehhez válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéhez rakjuk hozzá a csipetnyi sót és a 2,5 evőkanálnyi édesítőt (cukrot). Verjük kemény habbá. Ezután a sárgájához is tegyük hozzá a 2,5 evőkanálnyi édesítőt és verjük fehéredésig, majd óvatosan keverjük össze márványosra a két masszát. Következő lépésként szitáljuk hozzá a lisztet a sütőport és a kakaót, majd óvatos, forgató mozdulatokkal keverjük csomómentesre a piskótatésztát. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe oszlassuk el egyenletesen a masszát, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt.

Közben készítsük el a krémet.

25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 cs. vaníliás Xilit vagy vaníliáscukor
ízlés szerint édesítő vagy cukor (kb. 8 dkg-nak megfelelő mennyiség)
frissen őrölt vanília
1 tk rumaroma
1 cs. zselatinfix

15 dkg szeder
liofilizált málna (elhagyható)

A vaníliás cukorral verjük fel a habtejszínt. Robotgéppel habosítsuk ki a mascarponét az édesítővel a vaníliával és a rumaromával, valamint a zselatin fix porral. A két krémet keverjük össze és tegyük vissza a hűtőbe.

A megsült tésztát vegyük ki a sütőből és még forrón fordítsuk rá egy tiszta konyharuhára. Óvatosan vegyük le a sütőpapírt, majd, még melegen- így nem fog megtörni és formáját is megtartja- tekerjük fel a tésztát. Hagyjuk langyosra kihűlni.

Ezután a fele krémet oszlassuk el egyenletesen a tésztán és azon az oldalon, ahol fel fogjuk tekerni  rakjuk ki vízszintesen a megmosott szederrel. Ezután szorosan tekerjük fel. A rolád tetejét és oldalát kenjük be krémmel, a tetejét pedig díszítsük ki a maradék szederrel és málnaporral. Érdemes tálalás előtt néhány órácskát a hűtőben tárolni. Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!