Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Céklás kocka- dióval és csokoládéval

Nálam a cékla ismét bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú zöldség. Amellett, hogy jó hatással van az egészségünkre (Nitrát tartalma javítja a vérkeringést, a benne lévő kálium jótékony hatással van a szívre és igazi C vitamin bomba.) Kiválóan használható ételekbe és lássunk csodát, még süteményekbe is. 🙂 Egyszer már kísérleteztem egy cékla, süti kombinációval, annak eredményét, ezen a linken találjátok: https://brioche.cafeblog.hu/2016/06/29/kakaos-ceklas-pite-reform-cukormentes/

A mostani recept eredménye azonban felülmúlta a várakozásaimat. Képzeljetek el négy réteget… legalul omlós kakaós linzer, felette egy leheletnyi vékony réteg szatmári szilvalekvár, ezt követi a céklás-diós réteg, a süti tetejét pedig az édesen fanyar keserű csokoládé koronázza meg. A cékla íze egyáltalán nem kirívó, mert a dió kellemesen fűszerezi annak markáns, földes ízét. A csokoládé pedig mindent tompít és teszi egyértelműen desszerté ezt a süteményt. Bátran mondhatom, hogy annak is szívesen feltálalnám ezt a finomságot, aki egyébként kerüli a céklát. Az illata diós, a külleme különleges rózsaszín és csak az utóízben lehet érezni egy minimális cékla ízt. Pont ettől különleges és pont ettől feledhetetlen… Ha szeretitek a különlegességeket és a meglepetéseket, próbáljátok ki ezt a receptet! 😉

Hozzávalók:

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 ek jó minőségű kakaópor (pl. Stühmer)
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás

Igény esetén 2-3 ek tej (vagy bármilyen növényi tej)

A sütőporral és kakaóval elkevert liszthez morzsoljuk hozzá a vajat. Keverjük össze cukorral és a sóval. Rakjuk hozzá a tojást és gyúrjunk közepesen lágy tésztát. Ha szükséges, a masszát lazíthatjuk 2-3 ek tejjel (én mandulatejet használtam).

  • 3 ek szilvalekvár

 A linzertésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Tegyük kivajazott tepsibe, alját szurkáljuk meg egy kisvillával. A tészta tetejét kenjük meg 3 evőkanálnyi (felmelegített) szilvalekvárral (én a fanyarsága miatt, cukrozatlan szatmári szilvalekvárt használtam).

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1,5 mk sütőpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 db egész tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 10 dkg felkockázott és megfőzött cékla
  • 1 dl (mandula) tej
  • 0,5 dl (repce) olaj

Tegyük egy tálba a darált diót, keverjük össze a rizsliszttel, a sütőporral és a cukorral. A puha céklát egy turmixszal dolgozzuk péppé. Ezt adjuk a lisztes keverékhez, majd mehet hozzá a többi hozzávaló is, azaz a tojások, a joghurt, a tej, az olaj és a vanília. A rózsaszín masszát öntsük a lekváros linzeralapra és előmelegített 180 fokos sütőben süssük 35 percig. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. Olvasztott étcsokoládéval díszítjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!