Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Fügés Brownie torta

Azt hiszem idén újra kitört nálam a „füge őrület”, így ameddig csak lehet venni, sütök belőle. 🙂
Ezen a hétvégén szülinapoztunk és az ünnepeltet egy különleges, mégis egyszerű tortával szerettem volna meglepni. Ez a töltetlen, de ízekben gazdag „csoki-csoda”, fügével és dióval turbózva igazi őszi kedvenc lehet.

(Az alaptészta receptjének ötlete a Stühmer féle: Duplán csokis kockából ered)

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 4 ek holland kakaópor
  • 2 dl víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj

Krém:

  • 8 dkg dió durvára vágva
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 ek holland kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 6 ek natúr joghurt
  • 12 dkg vaj

Elkészítés:

Egy kis lábasba beleöntjük a vizet, majd a kakaóport és a vajat. Addig melegítjük, ameddig a vaj teljesen el nem olvad. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és alaposan elverjük a kakaós masszával. Ezután tegyük hozzá a tojásokat és a joghurtot. Az így elkészült tésztamasszát öntsük egy alaposan kivajazott tortaformába, vagy kisméretű tepsibe, majd 190 fokos sütőben süssük 25 percig.

Közben elkészítjük a tetejére való krémet. Minden hozzávalót, a dió kivételével, kis lábasban összemelegítünk (nagyon fontos, hogy nem szabad felforralni, mert ekkor a vaj kicsapódik, és a krémünk tönkremegy). Amint elolvad a vaj, hozzákeverjük a felvágott diót. Ezt a krémet kenjük a még meleg tészta tetejére. Amint langyosra hűlt díszítsük fel a tortát fügével és frissen aprított dióval. Szeletelés előtt (amihez meleg vizes kést ajánlok) érdemes 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben pihentetni a tortát.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!