Azt hiszem idén újra kitört nálam a „füge őrület”, így ameddig csak lehet venni, sütök belőle. 🙂
Ezen a hétvégén szülinapoztunk és az ünnepeltet egy különleges, mégis egyszerű tortával szerettem volna meglepni. Ez a töltetlen, de ízekben gazdag „csoki-csoda”, fügével és dióval turbózva igazi őszi kedvenc lehet.
(Az alaptészta receptjének ötlete a Stühmer féle: Duplán csokis kockából ered)
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 ek holland kakaópor
- 2 dl víz
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 dl natúr joghurt
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
Krém:
- 8 dkg dió durvára vágva
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek holland kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 6 ek natúr joghurt
- 12 dkg vaj
Elkészítés:
Egy kis lábasba beleöntjük a vizet, majd a kakaóport és a vajat. Addig melegítjük, ameddig a vaj teljesen el nem olvad. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és alaposan elverjük a kakaós masszával. Ezután tegyük hozzá a tojásokat és a joghurtot. Az így elkészült tésztamasszát öntsük egy alaposan kivajazott tortaformába, vagy kisméretű tepsibe, majd 190 fokos sütőben süssük 25 percig.
Közben elkészítjük a tetejére való krémet. Minden hozzávalót, a dió kivételével, kis lábasban összemelegítünk (nagyon fontos, hogy nem szabad felforralni, mert ekkor a vaj kicsapódik, és a krémünk tönkremegy). Amint elolvad a vaj, hozzákeverjük a felvágott diót. Ezt a krémet kenjük a még meleg tészta tetejére. Amint langyosra hűlt díszítsük fel a tortát fügével és frissen aprított dióval. Szeletelés előtt (amihez meleg vizes kést ajánlok) érdemes 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben pihentetni a tortát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: