Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Sós kocka ordasajttal és szezámmaggal – Gluténmentesen

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azoknak biztos feltűnt, hogy egy jó ideje már nem született újabb recept és ezzel együtt bejegyzés sem. Ennek egészen pontosan két oka, van egyik egy kellemesebb dolog- férjhez mentem. Aki pedig már szervezett esküvőt tudja, hogy az embernek minden maradandó szabadidejét lefoglalja.
A másik dolog egy hasonlóan fontos és az egész életemre kiható dolog.
Már jó ideje éreztem, hogy valami nincs rendben odabent…a rossz közérzet mellett, sok más egészségügyi panaszaim is voltak. Mivel az állandó letörtség és gyakran előjövő betegségek miatt már szinte élhetetlenek voltak a mindennapjaim, elhatároztam, hogy a végére járok. Kiderült, hogy inzulinrezisztencia gyanúja és ételérzékenység miatt egy jó ideig szigorú diétát kell tartanom. Azaz kerülnöm kell a laktózt, a glutént a cukrot és lehetőleg a tojást is. Biztosan el tudjátok képzelni, hogy sokként ért a dolog, nem is az evés, de sokkal inkább a sütés miatt.
Finom vaj, búzaliszt és tojás nélkül, szinte egy sütemény sem képzelhető el…így, hogy őszinte legyek reménytelennek találtam az egészet.
A sütési iránti szerelem azonban győzött, eldöntöttem, hogy nem adom fel és megpróbálok az alternatív alapanyagokból finomságokat alkotni! A családnak és a barátoknak persze továbbra is készíteni fogok hagyományos sütiket, nem kell tehát nélkülöznetek a klasszikus finomságokat sem.
Az alternatív- mentes- receptekkel pedig remélem, hogy sok sorstársamnak sikerül majd segítséget nyújtanom, hogy az étkezés ne csak táplálkozás, de élvezetes is legyen.

A következő receptben ugyan van laktóz, az orda miatt, de a glutént sikerült elhagynom. A búzalisztet finom rizslisztre és kukoricalisztre cseréltem. Omlós, kellemesen sós finomság született, alig lehetett abbahagyni a legjobb benne pedig, hogy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak!

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1 tk só
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg ordasajt
  • 2 db egész tojás („M”-es méretű)

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 2 ek szezámmag

Elkészítés:

Tegyük a tálba a két fajta lisztet. Keverjük hozzá a sót és a sütőport. Ezután morzsoljuk hozzá a margarint, ezt követően mehet bele a villával összetört orda és a két darab tojás. Gyúrjuk össze tésztát és pihentessük a sütőben 30 percet.
Olajjal vékonyan lekent felületen nyújtsuk négyzet alakúra és vágjuk fel kockákra. A tetejét kenjük le tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 170 fokos sütőben 35 perc alatt készül el.  

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!