Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Battenberg sütemény

Ha az angol teadélutánokra gondolok, mindig úgy képzelem, hogy a csodaszép porcelán tálalókon biztosan ott van egy-egy szelet Battenberg sütemény is. Ha nevét még nem hallottátok, a külseje egészen biztosan ismerős lesz. Sokszor hívják sakktábla sütinek is, de a Battenberg szigorúan 2-2 eltérő színű szögletes piskótarúdból áll, amit lekvárral tapasztanak össze (én erre a célra a frissen elkészült eperlekváromat használtam) és marcipánmasszával vonnak be. Először féltem nekifogni, mert rettentően bonyolultnak képzeltem… de higgyétek el, nem az, egyszerűen muszáj kipróbálni, mert élmény megsütni és természetesen megenni is! 😉

(Azért a süti rövid történetét is elmesélem nektek. Az édességet először Victoria királynő unokahúgának esküvőjén szolgálták fel 1884-ben. A „kis” Victoria, Louis de Battenberg német nemeshez ment feleségül, innen nevezték el a süteményt alkotó cukrászok a kreációt Battenberg süteménynek. Eredetileg sárga és rózsaszín piskótából állt, marcipánnal vonták be és mesés marcipán díszekkel díszítették fel. A sütemény gyorsan a britek kedvencévé vált és nem csak nagyszabású események, de az ötórai teadélutánok elmaradhatatlan „kelléke” a mai napig.)

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg olvasztott vaj (!!) – (nem margarin)
  • 6 ek finomliszt
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 25 dkg eperlekvár (vagy sárgabarack)
  • 30 dkg natúr marcipánmassza

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk külön. A sárgájához és fehérjéhez is adjunk 3-3 evőkanálnyi cukrot, a fehérjéhez mehet az egy csipetnyi só. A fehérjét verjük kemény habbá, majd a sárgáját is verjük addig, amíg halványsárga nem lesz. Ezután folyamatos keverés közben csorgassuk hozzá a langyosra hűlt olvasztott vajat. A sárgájához lassú forgató mozdulatokkal keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Erre szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Készítsünk elő egy kb. 20*25 cm-es tepsit, amit béleljünk ki a sütőpapírral. A közepébe rakjunk egy elválasztót (szintén sütőpapírból) és a fele piskótamasszát öntsük az egyik részébe, a maradék tésztához adjuk hozzá a kakaóport és ezt öntsük a tepsi másik részébe. Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük meg.

Az elkészült kétszínű piskótát vágjuk ketté, majd további kér részre. Két eltérő színű piskótát lekvárral ragasszunk össze, majd kenjük le a tetejét újabb lekvár réteggel és helyezzük erre, az eltérő színű piskótákat. Az így elkészült „sakktábla” minden oldalát kenjük le lekvárral és vonjuk be a porcukrozott felületen kinyújtott marcipánmasszával. Tegyük fél napra a hűtőbe és ezután szeleteljük, tálaljuk. 

Ugye, hogy ilyen kevés alapanyagokból is milyen nagyszerű süti készíthető?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!