Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Körtés – Mascarponekrémes kocka

Minden sütemény, ami mascarponéval készül, csakis jó lehet… ez tény. 🙂 Általában Tiramisuba tesszük, mert ezt szeretjük és ismerjük a legjobban, ennek ellenére számtalan más variációban is felhasználható. Mennyei például mákkal, vagy meggyel…én most körtével és csokoládéval próbálkoztam és milyen jól tettem! 🙂 Az ízek fantasztikusan passzolnak, a körte szolid édessége a gyengéd mascarponéval, szerintem igen pazar párost alkot, kár kihagyni! 😉

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
    2 ek cukrozatlan kakaópor
    ½ tasak sütőpor
    10 dkg vaj
    1 db egész tojás
    1 ek tejföl

Körteréteg:

  • 4 db nagyobb körte
    10 dkg barna nádcukor
    1 tk vaníliaaroma

Mascarponekrém:

  • 25 dkg mascarpone
    1 db egész tojás
    2,5 dl tejszín
    2 tk keményítő
    1,5 dl tejföl
    1 tasak vaníliáscukor
    1 tk vaníliamag őrlemény (elhagyható)

Elkészítés:

A sütemény elkészítését kezdjük a körtelekvárral. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg és vágjuk fel kockára. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliaaromát. Főzzük addig, amíg lekvár sűrűségű nem lesz (kb. 30 perc.). Ezután tegyük félre, vagy akár hűtőszekrényben is pihenhet egy éjszakát.

A tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük alaposan össze a sütőporral. Ezután tegyük hozzá a kakaót és kockára vágott hideg vajat. A vajat morzsoljuk hozzá, majd adjuk hozzá a felvert tojást és a tejfölt. Gyúrjunk közepesen lágy linzertésztát és pihentessük pár percet. Ezután nyújtsuk ki és tegyük kivajazott tepsibe. A tésztát villával szurkáljuk meg és 180 fokon süssük elő 10 perc alatt.

Közben készítsük el a mascarpone réteget is. A krém hozzávalóit tegyük egy tálba és habverővel keverjük simára.

Miután a tészta elősült, egyengessük el a tetején a körtelekvárt és erre öntsük rá a mascarponekrémet. Mérsékeljük a sütőt 160 fokra és lassan süssük kb. 45-50 perc alatt készre a süteményt. Akkor jó, ha a széle enyhén aranyszínű a közepe pedig már nem remegős.

Ha kihűlt olvasztott csokoládéval díszítsük! Jó étvágyat hozzá! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!