Tudom, hogy a tavasz óriás léptekkel közeleg és tudom, hogy sokan diétáztok, mert én is…:)
De a hétvége, az hétvége és ez nálam egyet jelent a kényeztető reggelivel. Ez sokszor valamilyen péksütemény, vagy kalács. Most éppen csíkos „O” alakúra feltekert puha, mosolygósan pirosra sült kalács. Kérdezhetitek, hogy miért ez a furcsa forma? A kérdés jogos és én a blog indulásakor megfogattam, hogy a hibákat sem rejtem véka alá… azt hittem a feltekert tészta nem fog kellően megnőni és satnya, vékonyka marad. Tévedtem, mert csodásan megkeltek és megnőttek a sütőben… annyi baj legyen, szeleteltük, mint a tortát és így a finom íz mellé, még különleges látvány is társult. Ha kedvetek van egy finom kalácsra, ami ezerszer jobb, mint a bolti, bátran fogjatok neki a recept elkészítésének, vagy jól tegyétek el a húsvétig, mert húsvéti kalácsként is teli találat lehet ez a különlegesség! 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk szárított élesztő
- 10 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej
- 1 kis pohár joghurt
- 1 db tojássárgája
- 50 dkg puha vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor kb. 1 ek langyos vízzel elkeverve
- + a kenéshez 1 db tojás sárgája
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. A közepébe fészket készítünk, beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Amint felfutott az élesztő (ez kb. 10-15 perc) az összes hozzávalóból, kivétel a kakaópaszta, lágy tésztát gyúrunk.
A tésztát kettéválasztjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaót. Így kapunk egy barna és egy világos tésztagombócot. Ezeket kb. 1,5 óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor letelt a kelesztési idő, mindkét tésztát egyenlő méretűre nyújtjuk a két különböző színű tésztát egymása rakjuk és sodrófával egy kicsit egybe nyújtjuk. A kalácstésztát feltekerjük, mint a bejglit és koszorúba – „O” alakúra feltekerjük.
Ezután még 30 percet kelesztjük. Végül lekenjük tojássárgájával és az előmelegített 190 fokos sütőbe rakjuk 15 percre, ezután mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 170 fokra és további 30 percet sütjük.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: