Véleményem szerint az illatoknak nagyon fontos szerepe van az életben. Hangulatokat ébresztenek, megnyugtatnak és emlékeket idéznek elő.
A frissen vágott fű, a jácint, nekem a tavasza illata. Ha megérzem a mandarin illatát, rögtön a tél, a télapóra várakozás jut az eszembe (valószínűleg kiskori emlékekből). Egészen régi dolgokra vagyok képes visszaemlékezni az illatok segítségével. Mai napig érzem a nagymamám házát belengő hókifli illatát, ami keveredett a frissen főzött kávééval. Egyszóval, nem tudnék illatok nélkül élni. Az illatok természetesen nagyban kötődnek a sütéshez is. Most a (jelenlegi) kedvenc parfümöm ihletett meg (Zadig&Voltaire- This is her). Ebben a fantasztikus illatban a gesztenye és a vanília lágy illata keveredik. Ezt a kombinációt álmodtam meg sütemény „formában”. 🙂 Mindig hatalmas sikere van ennek a sütinek, pedig nagyon egyszerű elkészteni, mégis különleges. Sütni nem kell, de nagyon mutatós. Kiváló karácsonyi aprósütemény, kezdőknek is! 😉
Hozzávalók:
- 40 dkg darált vajas keksz (petit beurre), vagy háztartási keksz
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 db (bio- kezeletlen héjú) narancs lereszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 0,8 dl tejszín
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 tábla fehércsokoládé (Milka)
- vaníliaőrlemény (elhagyható)
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a ledarált kekszet, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat. Ezután mehet hozzá a gesztenyemassza, a tejszín, a vaníliaaroma és a narancs lereszelt héja. Gyúrjunk belőle közepes keménységű, jól formázható masszát. Készítsünk belőle egyenlő méretű golyókat és tegyük 1-2 órára a hűtőszekrénybe. Közben mikróben olvasszuk meg a fehércsokoládét (600W- 1,5 perc). A gesztenyegolyókat egyesével mártsuk bele félig az olvasztott fehércsokiba és tegyük papírkapszliba. A tetejére szórjunk őrölt vaníliát és tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: