Ebben a szomorú késő őszi időben az egyik legjobb időtöltés áthívni a barátokat egy hosszú és jó kedvű beszélgetésre. Ezeknek az alkalmaknak elengedhetetlen velejárói a jó ételek és persze a borok. 🙂
Pár hete kaptam egy megkeresést a „Nagygombos” borászattól, hogy lenne-e kedvem a boraikhoz megálmodni néhány desszertet, sós finomságot. Természetesen igent mondtam a felkérésre, mivel a pincészet borait régóta ismerem és szeretem. Könnyed, csodás színekben játszó rosé-ik mellé öröm volt sütiket kreálni.
Elsőként a 2015-ös évjáratú Rosé Couvée- hez készítettem egy tipikus „abbahagyhatatlan” sós, aprósüteményt. A bor könnyed és gyümölcsös, kóstolás után az erdei piros bogyós gyümölcsök aromája köszön vissza. Könnyedsége miatt kiváló „beszélgetős” bor, az ilyen italok mellé pedig elengedhetetlen egy jó borkorcsolya.
Ebben a sós sütiben is minden benne van, amit szeretni lehet. Ízletes gouda sajt és finom sonka. A tészta omlós, mégis könnyű, a színe aranyló, a tetejére sült sajt pedig olyan, mint a „hab a tortán”. 🙂 Bátran ajánlom kezdőknek és haladó konyhatündéreknek is, egy biztos a siker, garantált!
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- ½ csomag sütőpor
- 10 dkg reszelt gouda sajt
- 1 ek. só
- „pár tekerés” frissen őrölt bors
- 1 kis pohár zsíros tejföl
- 25 dkg vaj
- 1 ek. zsír
- 10 dkg pirított sonka
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg reszelt gouda sajt
Elkészítés:
Szitáljuk egy tálba a lisztet és keverjük össze a sütőporral és a sóval. Ezután, morzsoljuk össze a vajjal és a zsírral. Következő lépésként mehet bele a tejföl, a pici olajon megpirított sonka és a reszelt gouda sajt. Ezután gyúrjuk össze (nem kell nagyon kidolgozni, mert akkor a végeredmény nem lesz olyan omlós) és csomagoljuk frissentartó fóliába és tegyük 2-3 órára a hűtőbe (bátran hagyhatjuk egy éjszakát is hidegen, ez csak jót tesz a tésztának.)
Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és vágjunk csíkokat, majd tetszőleges méretű rudacskákat belőle.
Kenjük le a tojássárgájával és szórjuk meg sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: