A briós, ahogyan azt már az alapreceptnél is írtam, számomra a péksütemények királynője. Semmi különleges hűhó, csak a csodálatos, vaníliás, vajas kalácstészta, ami a legjobb egy pohár langyos, mézes tejjel, vagy kakaóval. Most azonban alkotó kedvemben voltam, így egy kis rafinériát csempésztem a dologba. Az alaptésztát megkentem gesztenyemassza és baracklekvár keverékével és felcsavartam, mint a hagyományos brióst. Megszórtam kristálycukorral és a sütőbe dugtam. Az illata és az íze valóban mennyei, jobb reggelit aligha lehet elképzelni ennél… 😉
Hozzávalók:
Előtészta:
- 1 dl víz (langyos)
- 2 g élesztő (egy csipet)
- 10 dkg finomliszt
- Tészta
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 3 csapott ek porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 25 dkg gesztenyemassza
- 4-5 ek baracklekvár (hígabb típus)
Kelesztéshez
- 1 ek napraforgó olaj
Kenéshez
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
Elkészítés:
- Az előtésztát (kovászt) előző este elkészítjük. A langyos vízben elkeverjük (feloldjuk) az élesztőt, és alaposan összekeverjük a liszttel. Szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk érni.
- Másnap összeállítjuk a tésztát. A langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat, valamint a kovászt és az élesztős tejet. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, ha összeállt, kézzel folytatjuk a dagasztást, legalább 5 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a brioche-unk így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat).
- Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztőtálat kikenjük az egy evőkanál olajjal. Ezután belehelyezzük a tésztát, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk és megkenjük az előzetesen már kiolvasztott és baracklekvárral összekevert gesztenyemasszával. Csíkokra vágjuk és feltekerjük, mint a hagyományos brióst.
- Sütőlapra rakjuk őket, és további 30 percet kelesztjük (fontos, hogy szoros csigákat formázzunk, mert a második kelésnél könnyen elvesztik a formájukat). A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Ezután megkenjük a felvert tojással, és 10 percig hagyjuk rászáradni, újra lekenjük, és megszórjuk a cukorral.
- Sütőbe toljuk, és aranyszínűre sütjük, kb. 25 perc alatt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: