Van egy nagyon kedves barátnőm, aki sajnos nem ehet klasszikus, cukros édességeket, a sütit viszont nagyon szereti. 🙂 A hétvégén hozzájuk voltunk hivatalosak vacsorára és én nagyon szerettem volna megörvendeztetni, valamilyen desszerttel.
Az ősz-tél beköszöntével kívánjuk a melengető fahéjas, almás ízeket, így nem is volt kérdés, hogy milyen ízvilágú legyen a választott süti. Ahogy sült a tészta, beterítette a lakást az intenzív fahéjas- almás illat. Szerintem, nagyon ízletes „őszi ízű” finomság lett belőle…ja és természetesen ne feledkezzünk meg a tetején csücsülő roppanós, különleges ízű pekándióról se…;)
Néhány szót írnék erről a különleges ízű csonthéjasról. „A pekándió egy Észak-Amerikában honos diófafaj. Őshazája az USA déli részén a Mississippi és mellékfolyói mentén található. Manapság már máshol is termesztik, Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában, de a világ pekándió termésének java az USA-ból származik.”
Pontokba szedve íme néhány ok, amiért érdemes szeretne ezt a különleges finomságot.
„1. Antioxidáns- és vitaminforrás
Egy tanulmány szerint, az összes mag közül a pekándióé a legmagasabb antioxidáns-tartalom. Emellett 19 vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, E-, B1-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, fehérjét és cinket is tartalmaz.
2. Jót tesz a szívnek
A pekándió az E-vitamin gamma-tokoferol nevű formájában gazdag, ami kifejezetten segít a szív- és koronaérrendszeri megbetegedések megelőzésében.
3.Csökkenti a koleszterinszintet
Egy kutatás szerint, a pekándió rendszeres fogyasztása akár 33%-kal csökkentheti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ami szintén a gamma-tokoferolnak köszönhető.
4. Fogyókúra-barát
Természetesen nem a pekándiós pitére gondolunk (meglocsolva juharsziruppal), de önmagában pekándiót nassolni nem nyírja ki a fogyókúrát: 20 félben körülbelül 196 kalória van, így napi 10 fél pekándió igazán diétabarát finomság marad.”
(Forrás: http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20160405/pekandio-jotekony-hatasai/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Pek%C3%A1ndi%C3%B3)
Hozzávalók:
- 3 db nagyobb alma, meghámozva és lereszelve
- 2 db egész tojás
- 0,5 dl kókuszolaj
- 12 dkg cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
- 3 ek diabetikus lisztkeverék
- 2 ek teljes őrlésű tönkölyliszt
- ½ tk fahéj
- 1 tk fűszerkeverék mézes süteményekhez
- 1 dl kókusztej
- kókuszzsír a tepsi kenéséhez
Elkészítés:
A lereszelt almát keverjük össze a tojással, a kókuszolajjal, az édesítőszerrel. Ezután hozzáadhatjuk az előzetesen a sütőporral, és fűszerekkel elkevert lisztet. alaposan vegyítsük össze, hogy ne maradjanak benne tésztacsomók és öntjük hozzá az egy deci kókusztejet. Ezeket keverjük össze és már mehet is a kókuszzsírral kikent tepsibe. Egyenletesen oszlassuk el a masszát, és a tetejét díszítsük ki a pekándióval.
180 fokon 35 perc alatt süssük készre. Miután kisült szívecske formával kiszaggattam, de természetesen tetszőleges módon szeletelhető.
Gyorsan elkészül és nagyon, emellett pedig a fogyókúrázók is bátran beilleszthetik az étrendjükbe, hiszen 1-2 szeletke garantáltan nem hizlal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: