Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Mákos-szilvalekváros kelt kifli

Az ősz megérkezett és ezzel együtt a kedvem is a kelt tészták sütéséhez. El sem tudok jobbat képzelni, mint egy esős, borongós őszi napon otthon sütögetni és ahogy végeredményként betölti a házat a kelt tészta mennyei illata. Ha mindez még olyan töltelékekkel van megkoronázva, mint a fahéj, a csokoládé, a dió vagy a mák…hmmm. 🙂

Én most ebből a csodás tésztafajtából apró kifliket készítettem, mákkal, citormhéjjal és szilvalekvárral kevert töltelékkel. Igazi hagyományos házi süti…de valljuk meg néha egy-egy ilyen finomságért érdemes félretenni a manapság divatos, puccos sütiket. Éljenek a halhatatlan nagyis sütik! 😉

6

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 tk porélesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk porcukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 /2 bio citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír

Töltelék:

  • 30 dkg házi szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • ½ bio citrom héja

Elkészítés:

  • Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport. Ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.
  • Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben, kb. 8-10 perc alatt.
  • A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel.
  • Pihentessük kb. 50 percet.
  • A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és citromhéjával.
  • A megkelt tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra és vágjuk cikkelyekre (mint a tortát)
  • Mindegyik „szelet”-re tegyünk kb. ¾ teáskanálnyi máktölteléket és csavarjuk fel, mint a kiflit.

1 2

  • Ezután rakjuk a kifliket egy sütőpapíros tepsire, kenjük le egy tojássárgájával és szórjuk meg egész mákkal.

3

4

  • 190 fokra előmelegített sütőben 23 perc alatt süssük készre.

5 7

9 8

10 11

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!