Az ősz megérkezett és ezzel együtt a kedvem is a kelt tészták sütéséhez. El sem tudok jobbat képzelni, mint egy esős, borongós őszi napon otthon sütögetni és ahogy végeredményként betölti a házat a kelt tészta mennyei illata. Ha mindez még olyan töltelékekkel van megkoronázva, mint a fahéj, a csokoládé, a dió vagy a mák…hmmm. 🙂
Én most ebből a csodás tésztafajtából apró kifliket készítettem, mákkal, citormhéjjal és szilvalekvárral kevert töltelékkel. Igazi hagyományos házi süti…de valljuk meg néha egy-egy ilyen finomságért érdemes félretenni a manapság divatos, puccos sütiket. Éljenek a halhatatlan nagyis sütik! 😉
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1 mk sütőpor
- 1 tk porélesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk porcukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 /2 bio citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír
Töltelék:
- 30 dkg házi szilvalekvár
- 10 dkg darált mák
- ½ bio citrom héja
Elkészítés:
- Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport. Ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.
- Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben, kb. 8-10 perc alatt.
- A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel.
- Pihentessük kb. 50 percet.
- A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és citromhéjával.
- A megkelt tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra és vágjuk cikkelyekre (mint a tortát)
- Mindegyik „szelet”-re tegyünk kb. ¾ teáskanálnyi máktölteléket és csavarjuk fel, mint a kiflit.
- Ezután rakjuk a kifliket egy sütőpapíros tepsire, kenjük le egy tojássárgájával és szórjuk meg egész mákkal.
- 190 fokra előmelegített sütőben 23 perc alatt süssük készre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: