Mindenki ismeri a híres francia fordított almatortát a Tart Tatin-t. Ilyenkor nyáron miért is ne készülhetne könnyedebb formában, mondjuk egy kis joghurttal a tésztájában, amitől az állaga levegős és különleges ízű lesz, az alma helyett pedig egy igazi nyári gyümölccsel, a sárgabarackkal?
Ez a desszert egyébként különleges alkalomra készült. Az egyik legjobb barátnőm ugyanis egy nappal később ünnepli a szülinapját, évek óta hagyomány, hogy együtt is megünnepeljük. Ebben az évben sajnos csak egy gyors közös ebédre jutott időnk, de azt is meg tudtuk koronázni ezzel a könnyű nyári tortával.
Hozzávalók: (18 cm kis tortához)
1 bögre`= 2,5 dl
- 1 bögre görögjoghurt
- 3 ek olaj (nálam mogyoró, de lehet olíva vagy napraforgó is)
- 1 bögre porcukor
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 bögre finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 db egész tojás
- 30 dkg magozott és félbevágott sárgabarack
- 3-4 dkg vaj
- 2 ek barna (Demerara) nádcukor
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a joghurtot, a tojást, a vaníliaaromát, az olajat és a cukrot. Ezután szitáljuk bele a sütőporral előzetesen elkevert lisztet.
- Egy kisméretű tortaformát alaposan vajazzunk ki (annyira alaposan, hogy a vajréteg rendesen látszódjon, ez fontos, mert ez fog karamellizálódni a cukorral a tortánk tetején). Szórjuk meg vastagon a barnacukorral, majd rakjuk ki barackkal körkörösen a formát, magházzal lefelé fordítva.
- Öntsük rá a tésztát és előmelegített 175 fokos sütőben 45 perc alatt süssük meg.
- Hagyjuk 15 percet rácson hűlni, majd válasszuk le a formáról. Egyszerű mégis nagyszerű! Jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: