Ennek a sós finomságnak, nincs különösebb története. Az egyik magyar péküzletláncnak van egy „Tönkölykocka’ nevezetű terméke, amit nagyon szeretek. Ezt próbáltam otthoni keretek között reprodukálni. A két sütemény abban különbözik, hogy én kisebb kockákra vágtam fel és minden hajtogatásnál egy kis pesto-val is megkentem, hogy különlegesebb fűszerezésű legyen. A végeredmény egy könnyű, frissen kívül ropogós, belül puha, magát etető sós aprósütemény lett. Kiváló ropogtatni való sör, bor mellé, vagy akár meccsnézéshez is…:)
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk porcukor
- 1, dl tej
- ½ tasak porélesztő
- 4 dkg vaj
- 4 dkg zsír
- 1,5 tk só
- 1 db tojássárgája
- 4 ek zöld pesto
- 1 db tojásfehérje
- 1 ek vegyes magkeverék
Elkészítés:
- A tejet melegítsük fel langyosra, keverjük bele a porcukrot és öntsük bele a porélesztőt, kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Közben rakjuk egy tálba liszteket és adjuk hozzá a sütőport. Morzsoljuk bele a vajat és a zsírt, ezután adjuk hozzá a sót és egy db tojássárgáját. Ezután mehet hozzá az élesztős tej is.
- Tíz perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát és egy óra alatt hagyjuk a duplájára megkelni. Amikor tészta megkelt, borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és vékonyra nyújtsuk ki, lehetőleg téglalap alakúra. Ezután kenjük meg kb. 2 evőkanálnyi pestoval és hajtsuk meg.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg kétszer 30 perces szüntet hagyva a hajtogatások között.
- Ezután kelesszük további 45 percet (vagy egy egész éjszakát a hűtőben).
- A pihentetési idő letelte után nyújtsuk ki 4-5 cm vastagra, a tetejét egy éles késsel rácsozzuk be és vágjuk fel tetszőleges méretű kockákra.
- A tetejét kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és szórjuk meg a magkeverékkel.
- 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: