Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Pesto-s tönkölykocka

Ennek a sós finomságnak, nincs különösebb története. Az egyik magyar péküzletláncnak van egy „Tönkölykocka’ nevezetű terméke, amit nagyon szeretek. Ezt próbáltam otthoni keretek között reprodukálni. A két sütemény abban különbözik, hogy én kisebb kockákra vágtam fel és minden hajtogatásnál egy kis pesto-val is megkentem, hogy különlegesebb fűszerezésű legyen. A végeredmény egy könnyű, frissen kívül ropogós, belül puha, magát etető sós aprósütemény lett. Kiváló ropogtatni való sör, bor mellé, vagy akár meccsnézéshez is…:)

12

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk porcukor
  • 1, dl tej
  • ½ tasak porélesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg zsír
  • 1,5 tk só
  • 1 db tojássárgája
  • 4 ek zöld pesto
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek vegyes magkeverék

Elkészítés:

  • A tejet melegítsük fel langyosra, keverjük bele a porcukrot és öntsük bele a porélesztőt, kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  • Közben rakjuk egy tálba liszteket és adjuk hozzá a sütőport. Morzsoljuk bele a vajat és a zsírt, ezután adjuk hozzá a sót és egy db tojássárgáját. Ezután mehet hozzá az élesztős tej is.
  • Tíz perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát és egy óra alatt hagyjuk a duplájára megkelni. Amikor tészta megkelt, borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és vékonyra nyújtsuk ki, lehetőleg téglalap alakúra. Ezután kenjük meg kb. 2 evőkanálnyi pestoval és hajtsuk meg.

 

1

  • Ezt a folyamatot ismételjük meg kétszer 30 perces szüntet hagyva a hajtogatások között.

2 3

  • Ezután kelesszük további 45 percet (vagy egy egész éjszakát a hűtőben).

4

  • A pihentetési idő letelte után nyújtsuk ki 4-5 cm vastagra, a tetejét egy éles késsel rácsozzuk be és vágjuk fel tetszőleges méretű kockákra.

5 6

7

  • A tetejét kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és szórjuk meg a magkeverékkel.
  • 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

8 9

10 13

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!