A meggyről elmondható, hogy pont akkor van szezonja, amikor kell. Amint beköszönt a kánikula, éppen megérik és készen áll arra, hogy kellemes savanyúságával felfrissítsen minket. Ahogy elérkezik a szezonja nálam is beindul a „meggyüzem”. Készülnek a piték, a lekvárok, szószok, a torták, a piskóták és persze jól lehűtve önmagában is annyit fogyasztunk belőle, amennyi csak belénk fér. Mostanában azonban poharas desszertekkel is próbálkozom, hiszen azok ebben a nagy melegben, igazán jól tudnak esni.
Az utóbbi időben azokat a tejtermékeket, amiket tudok, igyekszem kiváltani növényi alternatívájukkal. Sokat olvastam arról, hogy a tej “nem jó” az emberi szervezetnek és most ezt tesztelem…valóban jobb a közérzetem és egyre kevésbé hiányzik a valódi tehéntej. 🙂 Ez persze nem azt jelenti, hogy Ti ezt a receptet nem készíthetitek el jó sűrű és gazdag görögjoghurttal, amivel biztos, hogy ugyan olyan finom, vagy még jobb…:)
Ezt a desszertet két változatban készítettem el. Az egyik, keksszel gazdagon megpakolt, így egészen sűrű, könnyedén kanalazható, igazi poharas desszert. A másik változat felesleges kalóriáktól mentes, könnyed finomság és inkább egy jó sűrű meggyturmixra hasonlít. Rajtatok áll, hogy melyiket szeretnétek, de szerintem mindkettőt érdemes kipróbálni! 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg magozott meggy
- 25 dkg mandula joghurt (Alpro)- vagy sűrű görögjoghurt
- 1 tk stevia (vagy 1 ek kristálycukor)
- 1 ek tápióka szirup, vagy méz
- ½ db citrom leve
- 1 tk vanília kivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai)
- ½ cs. zselatinfix
- 8 dkg mézes keksz (a kekszes változathoz)
- friss meggy a díszítéshez
Elkészítés:
- A kimagozott meggyet tegyük egy műanyag edénybe, öntsük rá joghurtot, a cukrokat, a tápiókaszirupot, a vaníliát, a citrom kifacsart levét és turmixszoljuk össze.
- Ezután öntsük bele a féltasaknyi zselatinfixet és robotgéppel habosítsuk egy darabig.
- Poharakba adagoljuk. A kekszes változatnál a kekszet és meggyhabot rétegezzük, a végén pedig díszítsük friss meggyel és kekszmorzsával.
- Tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy jól lehűljenek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: