Nő létemre a foci nézése már kiskorom óta az életem szerves része, apukám ugyanis hatalmas futballrajongó. Szép emlékeim vannak azokról a szünidőkről, amikor valamilyen világverseny volt. Ilyenkor minden meccset együtt néztünk, ha a kedvenc csapatunk játszott még arcot is festettünk és feltankoltuk a TV előtti kis asztalt mindenféle finomsággal. Aztán amikor elköltöztem otthonról a meccsnézés kicsit abbamaradt, pláne, hogy a párom nem nagy focirajongó … a magyar válogatott sikerei azonban annyira nagy hatással lett ránk, hogy azóta nem csak az ő meccseiket (persze azokat feltétlenül) nézzük meg, de ha tehetjük az egész EB-t nyomon követjük. Ehhez persze nélkülözhetetlen valamilyen nasi fogyasztása is. Magamhoz híven próbáltam egy kicsit egészségesebb formára hozni ezt a „bűnös tevékenységet”.
A tegnapi meccsre cukkinis lepénykéket sütöttem, ami tele van friss zöldségekkel, zöld-fűszerekkel, és csak egy gondolatnyi tönkölylisztet és olívaolajat tartalmaz, ami összefogja a tésztát. A sütéshez is minimális mennyiségű zsiradékot (kókuszolaj) használtam, így ebből a könnyű vacsiból kedvünkre lakomázhattunk. Mártogatósnak csípős- paradicsomos salsa készült és fokhagymás (szója)tejföl. Ilyen finomságokhoz a sör is jobban csúszott és a szurkolás is jobban ment…;)
Hozzávalók:
Cukkinilepény:
- 1 db nagyobb cukkini (kb. 25 dkg)- héjastul lereszelve
- 1 db répa reszelve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk só
- frissen őrölt bors
- 3-4 szál friss oregánó
- 1 tk szárított petrezselyem
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek tönköly liszt (teljeskiőrlésű)
- 1 ek tönkölypehely
- 1 ek olívaolaj
- 6 db szárított paradicsom apró kockákra felvágva
A cukkinit és a répát reszeljük le (vagy aprítóval, aprítsuk fel) és nyomkodjuk ki. Ezután az összes hozzávalót tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze, majd a sütésig tegyük vissza a hűtőbe. A sütésnél vegyünk elő egy palacsintasütőt, tegyünk rá egy kis kókuszzsírt, vagy olívaolajat és egy evőkanál segítségével süssünk a „tésztából” lepényeket.
Paradicsom salsa:
- 2 db érett paradicsom
- 2 szál újhagyma
- só és bors (ízlés szerint)
- 1 db lime leve
- 6 levél friss bazsalikom
- 1 tk chilis olívaolaj
Amíg a lepények sülnek, készülhet a salsa. Ehhez nincs is más feladatunk, mint a hozzávalókat nagyon apróra felvágni, sózni és borsózni. A legegyszerűbb, ha egy befőttes üvegbe pakoljuk, ezután meglocsoljuk a lime levével, megöntözzük az olajjal és megszórjuk a frissen felaprított bazsalikommal. Alaposan összerázzuk, és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat (és jó szurkolást)! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: