Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Csokis- meggyes majomkenyér

A majomkenyér, azaz a „monkey bread” leginkább az angolszász országokban (azon belül is az USA-ban) elterjedt és közkedvelt sütemény.  A lényege, hogy kelt tésztából készült golyócskákat mindenféle édes vagy sós finomsággal megtöltünk és összetapasztjuk, esetleg még meghempergetjük egy kis barnacukorban is, amitől isteni máz keletkezik rajta a sütés közben. Általában kuglóf, vagy vekni formában sütik és még langyosan tálalják, mert akkor a legfinomabb.
Én a szezonhoz igazodva meggyes- csokis változatban készítettem el… egyszerűen fogalmazva is mennyei. Egy ráérősebb hétvégén mindenképpen próbáljátok ki! 🙂

9

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 tk porélesztő
  • 2 dl tej+ 1 tk porcukor
  • 1 ek cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • 20 dkg magozott meggy
  • 5 dkg étcsokoládé kockánként félbevágva
  • 1 ek barnacukor

Elkészítés:

  • A tejben keverjük el a cukrot és melegítsük langyosra, szórjuk bele a porélesztőt és hagyjuk 10 perc alatt felfutni.
  • Közben egy edénybe szitáljuk bele a lisztet, keverjük össze a sütőporral és a cukrokkal. Öntsük hozzá az élesztős tejet és adjuk hozzá a tojássárgáját, 8-10 perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát.
  • Egy másik tálat enyhén olajozzunk ki és rakjuk bele a tésztát. Egy, másfél óra alatt kelesszük meg a duplájára.

3

  • Közben a meggyet magozzuk ki, a csokoládét kockázzuk fel.

1 2

  • Egy vekni (vagy kuglóf) formát alaposan vajazzunk ki.
  • Miután a tészta megkelt csípjünk le belőle kisebb darabokat. Mindegyik közepébe rakjunk egy szem meggyet, amibe már beleraktunk egy fél kocka csokit.

4

  • A golyókat (elég minden másodikat) hempergessük meg barnacukorban és kezdjük el rakosgatni a formába. Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg van tésztából.

5

6

  • Az összeállított majomkenyeret rakjuk 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percet.

7

  • Miután elkészült hagyjuk 20-25 percet hűlni, majd fogyasszuk el. A kifinomultak vághatják szeletekre is, de tépkedni az igazi…;)

8

10

12

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!