Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Fitt palacsinta- tönkölylisztből, búzacsírával, tej és cukor nélkül

A palacsinta nem a kulináris kalandok csúcsa, de mégis olyan finom, hogy szinte élni sem lehet nélküle és nem is érdemes! 😉 Mi is imádjuk, így elég gyakran készítem, leginkább reggelire.  Ez egy olyan különleges alaprecept, ami a klasszikus palacsintatészta „fittesített” változata. Fehérliszt helyett tönkölylisztből készül, tejet és cukrot pedig egyáltalán nem tartalmaz. Ezeknek az alapanyagoknak a hiánya egyáltalán nem okoz csalódást, hiszen a végeredmény legalább olyan finom, ha nem finomabb. Mi annyira megszerettük ezt a változatot, hogy hagyományos palacsintát már nem is készítek… emellett jó tudni, hogy egészséges, a szervezetemnek hasznos tápanyagokat fogyasztok. Egy-két palacsinta pedig a „bikiniszezon” alatt is bőven belefér…

8

Hozzávalók 6 db palacsintához:

  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 ek búzacsíra pehely
  • 1 mk foszfátmentes sütőpor
  • 1 cs. vaníliás nyírfacukor
  • ½ db bio citrom reszelt héja
  • ½ ek olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 dl mandulatej
  • 1 dl víz

Töltelék, ízlés szerint. Én házi cukormentes eperlekvárral töltöttem. A fitt változatokhoz javaslom még a citromos ricottát a totu-t, vagy más cukormentes lekvárokat.

Elkészítés:

  • Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a nyírfacukorral, a búzacsírapehellyel. Reszeljük hozzá a megmosott bio citrom héját, adjuk hozzá a tojást az olívaolajat, majd öntsük fel a mandulatejjel. Keverjük teljesen csomómentesre, majd öntsük fel a vízzel. Hagyjuk 30 percet állni (vagy akár egy éjszakát a hűtőszekrényben).

1

(Ne ijedjetek meg, a merőkanálon a búzacsírapehely látható, nem pedig csomók! :)) 

  • Egy palacsintasütőt kezdjünk el hevíteni majd rakjunk bele kb. egy teáskanálnyi kókuszzsírt.
  • Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet kb. ¾ merőkanálnyi tésztát egyenlítsünk el rajta és közepes lángon süssük kb. 2-2 percet oldalanként.

2

  • Amikor egy palacsinta elkészül tegyük egy lapostányérra és fedjük le alufóliával. Én ezt azért csinálom, mert nem szeretem, ha megszárad a palacsinta oldala és, habár a búzacsíra amúgy is garantálja, így biztosan puha és ruganyos marad.

4_4

3 5

 

  • Langyosan tálaljuk és úgy töltsük ízlés szerint. Jó étvágyat!

7 9 8

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!