A palacsinta nem a kulináris kalandok csúcsa, de mégis olyan finom, hogy szinte élni sem lehet nélküle és nem is érdemes! 😉 Mi is imádjuk, így elég gyakran készítem, leginkább reggelire. Ez egy olyan különleges alaprecept, ami a klasszikus palacsintatészta „fittesített” változata. Fehérliszt helyett tönkölylisztből készül, tejet és cukrot pedig egyáltalán nem tartalmaz. Ezeknek az alapanyagoknak a hiánya egyáltalán nem okoz csalódást, hiszen a végeredmény legalább olyan finom, ha nem finomabb. Mi annyira megszerettük ezt a változatot, hogy hagyományos palacsintát már nem is készítek… emellett jó tudni, hogy egészséges, a szervezetemnek hasznos tápanyagokat fogyasztok. Egy-két palacsinta pedig a „bikiniszezon” alatt is bőven belefér…
Hozzávalók 6 db palacsintához:
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 ek búzacsíra pehely
- 1 mk foszfátmentes sütőpor
- 1 cs. vaníliás nyírfacukor
- ½ db bio citrom reszelt héja
- ½ ek olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 dl mandulatej
- 1 dl víz
Töltelék, ízlés szerint. Én házi cukormentes eperlekvárral töltöttem. A fitt változatokhoz javaslom még a citromos ricottát a totu-t, vagy más cukormentes lekvárokat.
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a nyírfacukorral, a búzacsírapehellyel. Reszeljük hozzá a megmosott bio citrom héját, adjuk hozzá a tojást az olívaolajat, majd öntsük fel a mandulatejjel. Keverjük teljesen csomómentesre, majd öntsük fel a vízzel. Hagyjuk 30 percet állni (vagy akár egy éjszakát a hűtőszekrényben).
(Ne ijedjetek meg, a merőkanálon a búzacsírapehely látható, nem pedig csomók! :))
- Egy palacsintasütőt kezdjünk el hevíteni majd rakjunk bele kb. egy teáskanálnyi kókuszzsírt.
- Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet kb. ¾ merőkanálnyi tésztát egyenlítsünk el rajta és közepes lángon süssük kb. 2-2 percet oldalanként.
- Amikor egy palacsinta elkészül tegyük egy lapostányérra és fedjük le alufóliával. Én ezt azért csinálom, mert nem szeretem, ha megszárad a palacsinta oldala és, habár a búzacsíra amúgy is garantálja, így biztosan puha és ruganyos marad.
- Langyosan tálaljuk és úgy töltsük ízlés szerint. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: