Nem ismerek olyan embert ezen a világon, aki ne szeretné a pitét, legyen az almás, meggyes, mákos vagy olyan különlegesség, mint ez itt…
Ez a süti a kora nyár két sztárjának közreműködésével készült. Az eper és a rebarbara remek páros, a harsogóan piros és édes eper ízét a diszkréten savanykás rebarbara tompítja és így együtt remek ízeket alkotnak. A jó benne, hogy még a szeleteléssel sem kell bajlódni… mindenkinek jut egy saját , egész pite, ami csak az övé. 🙂 Ebből kifolyólag, kiválóan szállítható is, mondjuk egy szép zöld parkba, vagy a vízpartra… szuper desszertünk lehet a következő piknikezésnél! 😉
A pitét a Nagyi Titka sütimester kampányára készítettem.
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg extra finom süteményliszt (Nagyi Titka)
- 10 dkg jó minőségű vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás sárgája
Epertöltelék:
- 30 dkg tisztított eper
- 2 ek cukor
- 1 citrom leve
- 1 tk természetes vaníliaaroma
- 2-3 ek kekszmorzsa
Rebarbarás morzsa:
- 1 ek finomliszt
- 3 dkg hideg vaj
- 1 ek barna nádcukor
- 1 szál tisztított és apró kockákra felvágott rebarbara
Elkészítés:
- Első lépésként készítsük el a pitetésztát. Ehhez egy tálba tegyük bele a lisztet és morzsoljuk össze a kockára vágott hideg vajjal. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a tojás sárgáját, gyúrjunk belőle tésztát, csomagoljuk Folpackba és tegyük 30 percre vissza a hűtőszekrénybe.
- Ez idő alatt készítsük el az epertölteléket. Egy teflonlábasba rakjuk bele a felvágott epret, cukrot, citromlevet és vaníliaaromát. Kb. 20 perc alatt főzzük lekvárszerűen sűrűre.
- A rebarbarás morzsához tegyük egy tálba a lisztet morzsoljuk össze a (nem kell alaposan, sőt fontos, hogy nagyobb „darabok” is maradjanak benne) vajjal, rakjuk hozzá a barnacukrot és az apró kockákra vágott rebarbarát, majd felhasználásig tegyük ezt is vissza a hűtőbe.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk és szaggassuk ki, majd egyengessük el a formában. Minden leendő pite aljára szórjunk egy kis keksz morzsát (biztos, ami biztos a pite alja ne ázzon át) és kanalazzuk rá a kihűlt eperszószt, ha maradt, egész eperszeletek is pakolhatunk rá.
- Ezután mindegyik sütire halmozzunk rá egy-egy kanál morzsát és rakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 25-30 percre. Hagyjuk langyosra hűlni és már falatozhatjuk is! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: