Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Gombás- füstölt sajtos pogácsa

Gombás pogácsa???? Igen, lehet, hogy ez sokaknak furcsán hangzik pedig nagyon-nagyon finom! Aki szereti a gombát, biztosan imádni fogja 🙂 Célom, hogy semmilyen ételt ne dobjunk ki, semmi se vesszen kárba, így az újrahasznosítás híve vagyok. Valamelyik nap gombakrémet készítettem a reggeli pirítósra (még az ősszel szedett és lefagyasztott erdei gombából), de akkora adag sikeredett, hogy nem akartam már a harmadik napon is azt reggelizni… Támadt hát egy ötletem. Gyakran sütök pogácsát és szeretek új ízekkel kísérletezni…, így került tehát a maradék gombakrém a pogácsa tésztájába.:) A tetejére raktam egy pici, karakteres ízű füstölt sajtot. A végeredmény szuper lett, ezt a pogácsát mindenképpen érdemes kipróbálni, még akkor is, ha nincs maradék gombakrém otthon, hiszen azt összedobni is csak néhány perc.

K_1

Hozzávalók:

Gombakrém:

  • 2 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg (barna) csiperke
  • 2 szál kakukkfű (v. 1 tk. szárított)
  • 1 tk marojanna
  • só és bors, ízlés szerint
  • 1 tk mustár
  • 1 ek tejföl
  • frissen aprított petrezselyem

Elkészítés:

  • A hagymát és a fokhagymát dinszteljük meg a zsiradékon, majd adjuk hozzá a gombát. Fedjük le és pároljuk néhány percig.
  • Ezután fűszerezzük és dinszteljük további 10 percet.
  • A kihűlt gombás- hagymás keveréket tegyük egy tálba és pépesítsük a mustárral és a tejföllel a végén pedig ízesítsük a frissen aprított petrezselyemmel.

6

Pogácsa:

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • ½ cs. szárított élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só
  • 15 dkg gombakrém

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

  • Szitáljuk egy tálba a lisztet, morzsoljuk hozzá a vajat és keverjük bele a sót.
  • Ezután adjuk hozzá a langyos- cukros tejben felfutatott élesztőt és a tojást.
  • Pár mozdulattal keverjük össze, majd adjuk hozzá a gombakrémet.
  • 5 perc alatt dagasszunk belőle lágy, de formázható tésztát.
  • 1,5 óra alatt, langyos helyen kelesszük a duplájára.

2

  • Enyhén lisztezett felületen szaggassunk belőle kívánt méretű pogácsákat és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Másodjára is kelesszük meg (most csak 20 perc alatt), a tetejüket kenjük le tojással és szórjuk meg lereszelt füstölt sajttal.

3

  • Előmelegített 190 fokos sütőben 20 perc alatt süssük készre. Jó étvágyat! 🙂

4

7 8

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!