Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Citromos fonott kalács

Ilyenkor a tavasz beköszöntével, mindig elkap a „kalácssütési vágy”… biztos a húsvét közeledése van ilyen hatással rám.
Nagyon szeretem a kalácsot, egy pohár tejeskávéval (cikória ;)) nálam a reggelik-reggelije. Amióta pedig képes vagyok magamnak megsütni, azóta, ha lehet, még jobban szeretem.

Higgyétek el az otthon készült sokkal finomabb, mint a bolti, állományjavítókkal és tartósítószerekkel telenyomott változata. Az otthon sültnél az is jó, hogy nem csak a végeredmény ezerszer finomabb, hanem az is, hogy az egész folyamatnak a részesei lehetünk. A tésztagyúrásán át, a kelesztéstől elkezdve, egészen addig a pillanatig, amíg az aranyló és gőzölgő kalácsot ki nem vesszük a sütőből.
 Bizonyára sokan azt hiszitek, hogy ez valamilyen ördöngösen nehéz feladat, pedig higgyétek el, egyáltalán nem az! Próbáljátok ki, ha máskor nem is legalább húsvétkor (Bár biztos vagyok abban, ha valakinek egyszer sikere van kalácssütésben, onnantól kezdve a függője lesz és megállíthatatlanul fogják egymást követni a kakaós, a mazsolás, túrós, az aszalt gyümölcsös és egyéb változatok. ;)).

3

Hozzávalók:

  • 10 dkg öregtészta
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 cs. porélesztő
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 db tojás
  • 1 db (bio- kezeletlen héjú) citrom lereszelt héja

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 0,5 dl tej

k_1

Elkészítés:

  • Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a sót, az élesztőt és keverjük össze.
  • Ezután mehetnek hozzá a nedves szobahőmérsékletű (!) hozzávalók, azaz a tojás, az olvasztott vaj és a tej, valamint a megmosott citrom héja, végül pedig az öregtészta. (Hogy mi is az öregtészta? Erre a kenyérsütés nagyasszonya Limara tudja a legjobb választ. EZEN a linken pedig mindent lépésről-lépésre el is magyaráz.)
  • Legalább 5-8 perc alatt puha tésztát gyúrunk belőle.
  • Meleg helyen 60 percig a duplájára kelesztjük.

1

  • A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk és hengereket sodrunk belőle.
  • Négyes fonással megformázzuk a kalácsot, sütőpapíros tepsire, vagy kalácsformába tesszük és újabb 40 perc alatt másodjára is megkelesztjük.

2

  • Ezután lekenjük az enyhén felvert és tejjel összekevert tojással.
  • Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és további 20 percig sütjük. (Amennyiben a kalács gyorsan pirulna, takarjuk le egy darab alufóliával.)
  • Sütés után sütőrácson hagyjuk hűlni a kalácsot. Ez legalább fél óra, tudom, nagyon nehéz lesz megállni, hogy ne vágjuk fel azon melegében, de hűlés után sokkal könnyebben és szebben szeletelhető. Jó étvágyat! 🙂

5

6

7 8

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!