- VKF. Egy falat irodalom
Az életem egyik nagyon fontos tényezője az irodalom… sokáig álmodoztam róla, hogy irodalomtörténész leszek, aztán másfelé sodort az élet (vagyis inkább a józanész). Éppen ezért én mindig olvasok valamit. A kedvencem a szépirodalom, imádom a nagy ívű komoly mondanivalóval rendelkező regényeket, de olykor- olykor én is elcsábulok a könnyedebb olvasmányok felé. 🙂 Ezek között is leginkább a mostanában divatos „gasztroregényeket” szeretem, hiszen ezekben ötvöződik a sütés-főzés és az irodalom.
Nagyon örültem, amikor megláttam „Pite lány” kiírását a 77. VKF-ről, amelynek a témája „egy falat irodalom”. Ennek a játéknak a keretében egy olyan receptet kellett elkészíteni, ami valamilyen irodalmi műből merítkezik. Annyi minden jutott az eszembe, hogy hirtelen azt sem tudtam mihez nyúljak. Először a legelső irodalmi élményem a „Harry Potter” sorozat jutott az eszembe, hiszen az is tele van gusztusosabbnál- gusztusosabb ételleírásokkal (az írónő bizonyára imádja a gasztronómiát). Mivel ezek a receptek a valóságban kicsit nehezen kivitelezhetőek ugrottam egyet. Anthony Capella könyveit is imádom. Legutoljára „A kávék költője” c. regényt olvastam tőle. Nagy hatással volt rám, mert csodásan ír a kávéról és a különböző termőterületekről, viszont ételekről nem… Ekkor eszembe jutott egy másik hangulatos könyvecske, amit nem olyan rég olvastam.
Nagy álmom egyszer eljutni Provance-ba. A „Ház a Tatin utcán” c. regény, egy amerikai újságírónőről szól (Susan Loomis), aki csapott- papot feladva otthagyta az Államokat, hogy Dél Franciaországban új életet kezdjen és életet a gasztronómiának és az írásnak szentelje (valahogy szimpatikus az alaptörténet…;)) A könyv tele van csodás táj és étel leírásokkal, ínycsiklandozó receptekkel. Éreztem, hogy valamit mindenképpen ebből kell elkészítenem. Egy olyan sütit választottam, ami egyszerűen imádnivaló. könnyű elkészíteni, kevés hozzávaló kell hozzá, mégis csodás lesz a végeredmény. Mindenkinek szívből ajánlom.
Íme tehát a recept és a leírás a süteményről, úgy ahogy az a könyvben is szerepel.
„Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését. Az évek során tucatnyi joghurttorta receptjét gyűjtöttem össze, de egyiket sem találtam különösen finomnak, egészen a közelmúltig. (…)
Beleharaptam és ámultan konstatáltam, hogy valami különlegeséggel találkoztam. Azonmód megkérdeztem a mamát, hogy milyen torta ez, de ő csak a vállát vonogatta:- Egy sima gateau yaourt! Kijelentettem neki, hogy ilyen jó joghurttortát még soha életemben nem ettem, és remélem, ezzel olvasóim is egyet értenek majd.”
Hozzávalók 8 személyre:
- Puha vaj és kevés liszt a tortaforma elkészítéséhez
- 21 dkg liszt
- ¾ kk sütőpor
- 3 csepp vaníliaaroma (saját tapasztalat- nyugodtan mehet bele egy 1 mk)
- 1 csipet finomszemű tengeri só
- 3 nagy tojás
- 21 dkg cukor
- 1 ¼ dl joghurt (1 kis pohár)
- 12 dkg felolvasztott,kihűlt vaj
- 9 dkg gőz felett megolvasztott, kihűlt étcsokoládé
- porcukor a torta tetejére (el is hagyható- de én nem tenném..;))
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 190 fokra, és kivajazok, kilisztezek egy 24 cm átmérőjű, kerek tortaformát.
- Egybeszitálom a lisztet, a sütőport és a sót.
- Egy nagy tálban robotgéppel (vagy kézzel) habosra verem a tojásokat a cukorral, majd apránként hozzászórom a lisztes keveréket, és lassú fokozaton összedolgozom a cukros tojással. Végül belekeverem a masszába a joghurtot, a vaníliaaromát és megolvasztott, kihűlt vajat.
- A kész tészta felét belesimítom az előkészített tortaformába. A maradék tésztához hozzákeverem az olvasztott csokoládét, majd a csokis tésztát is beleöntöm a tortaformába. Ezután, műanyag lapáttal vagy fakanállal óvatosan összeforgatom a tésztát, hogy a csokis és a nem csokis része márványos mintázattal egybefolyjon. (Én papír muffin formában sütöttem, így lettek mini “torták”.)
- A joghurttortát kb. 35 perc alatt megsütöm a sütő középső rácsán, majd teljesen kihűtöm és tálalom. A tetejét meg lehet szórni porcukorral, de anélkül is nagyon finom!
TIPP: Mivel mi hedonisták vagyunk a langyos süti mellé nem csak tejet fogyasztottunk, de egy kis házi lekvárba is “beletunkoltuk”! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: