Ropizni mindenki szeret, nem igaz? 🙂 Milyen jó is ropogtatni egy izgalmas film nézése közben, egy jó baráti beszélgetés alkalmával, vagy egy finom bor kísérőjeként…ha mindezt pedig még egészségesen is tehetjük, miért hagynánk ki? 🙂
Érdekes megállapítás, hogy a ropi bárhol is járjunk a világban, mindenhol jelen van. Ugyanúgy ott van a hongkongi luxusszálloda mini bárjában, a Dél- afrikai reptéren, mint az a legeldugottabb magyar kiskocsma polcán…a minőség persze változik. Én azonban mindenképpen a házi változatra szavazok. Ez is csodásan roppan, jó az íze, és még olyan egészséges hozzávalókat is bele tudunk csempészni, mint a teljeskirőlésű tönkölyliszt, vagy a búzacsíra.
Hozzávalók 8 fő részére:
- 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg finomliszt
- 1 ek búzacsíra
- 1 mk szárított élesztő
- 1 mk sütőpor
- 1 mk cukor
- 1 tk só
- 10 dkg vaj (hideg, előzetesen apró kockákra vágva)
- frissen őrölt bors, (ízlés szerint)
- 1 csipet füstölt paprikapor (elhagyható, vagy helyettesíthető oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel…izgalmas kombinációkat kaphatunk, vagy készíthetjük a sima sós változatot is)
- 2-3 zabtej (v. „sima” tehéntej)
Elkészítés:
- A liszteket keverjük össze a búzacsírával, a sütőporral és az élesztővel. Ezután mehet bele a só és a választott fűszerek.
- Morzsoljuk bele a vajat és gyúrjuk össze a tésztát, ha nem áll össze, adjunk hozzá annyi (növényi) tejet, hogy az jól gyúrható legyen.
- Pihentessük a hűtőben kb. 30 percet.
- Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki és vágjuk fel hosszúkás „pálcikákra”.
- Kenjük le a rudacskákat egy kis (növényi) tejjel és szórjuk meg kedvünkre való feltéttel. (Ez lehet nagy szemű só, szezámmag, mák…stb.)
- Előmelegített 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre.
- Ezután a sütő ajtaját támasszuk ki (pl. egy fakanál szárával) és hagyjuk teljesen kihűlni, kiszáradni a ropit. Jól záródó dobozban sokáig bírja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: