Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

TV Ropi- Tönkölylisztből és búzacsírával

Ropizni mindenki szeret, nem igaz? 🙂 Milyen jó is ropogtatni egy izgalmas film nézése közben, egy jó baráti beszélgetés alkalmával, vagy egy finom bor kísérőjeként…ha mindezt pedig még egészségesen is tehetjük, miért hagynánk ki? 🙂

BeFunky Design

Érdekes megállapítás, hogy a ropi bárhol is járjunk a világban, mindenhol jelen van.  Ugyanúgy ott van a hongkongi luxusszálloda mini bárjában, a Dél- afrikai reptéren, mint az a legeldugottabb magyar kiskocsma polcán…a minőség persze változik. Én azonban mindenképpen a házi változatra szavazok. Ez is csodásan roppan, jó az íze, és még olyan egészséges hozzávalókat is bele tudunk csempészni, mint a teljeskirőlésű tönkölyliszt, vagy a búzacsíra.

6

Hozzávalók 8 fő részére:

  • 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 ek búzacsíra
  • 1 mk szárított élesztő
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk cukor
  • 1 tk só
  • 10 dkg vaj (hideg, előzetesen apró kockákra vágva)
  • frissen őrölt bors, (ízlés szerint)
  • 1 csipet füstölt paprikapor (elhagyható, vagy helyettesíthető oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel…izgalmas kombinációkat kaphatunk, vagy készíthetjük a sima sós változatot is)
  • 2-3 zabtej (v. „sima” tehéntej)

7

Elkészítés:

  • A liszteket keverjük össze a búzacsírával, a sütőporral és az élesztővel. Ezután mehet bele a só és a választott fűszerek.
  • Morzsoljuk bele a vajat és gyúrjuk össze a tésztát, ha nem áll össze, adjunk hozzá annyi (növényi) tejet, hogy az jól gyúrható legyen.
  • Pihentessük a hűtőben kb. 30 percet.
  • Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki és vágjuk fel hosszúkás „pálcikákra”.
  • Kenjük le a rudacskákat egy kis (növényi) tejjel és szórjuk meg kedvünkre való feltéttel. (Ez lehet nagy szemű só, szezámmag, mák…stb.)
  • Előmelegített 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre.
  • Ezután a sütő ajtaját támasszuk ki (pl. egy fakanál szárával) és hagyjuk teljesen kihűlni, kiszáradni a ropit. Jól záródó dobozban sokáig bírja.

1

4

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!