Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Olívapasztás Grissini – lencsés mártogatóval BUÉK 2016

Mielőtt a receptre térnék, szeretnék, minden kedves olvasómnak NAGYON BOLDOG 2016-OS ESZTENDŐT KÍVÁNNI! 🙂
Egyúttal szeretném megköszönni, hogy ebben az évben is velem tartottatok, olvastátok és megsütöttétek a receptjeimet! Sok-sok visszajelzést, kedves hozzászólást kaptam és úgy érzem, hogy a 2015-ös év mérföldkőnek fog számítani a blog életében. Reménykedem, hogy a következő is hasonló sikereket és meglepetésetek fog tartogatni! 🙂

A grissini az egyik kedvenc, sós ropogtatnivalóm. Általában két verzióban készülhet. Lehet aranybarna színű és roppanós, ami akár egy-két hétig is eltartható és fogyasztható, illetve készülhet egészen világos színben, kenyérállagúan puhának. Bevallom én az előbbi változatot kedvelem jobban. Szerettem, ha roppan és közben mártogatni valamilyen finom dip-be.
Általában a hagyományos mártogatósokat készítem hozzá, mint a tejfölös fokhagymás, a  túrós-zöldfűszeres vagy guacamole-t. Most azonban, a szilveszter tiszteletére finom lencsés változatban készült, ami annyira teli találat lett, hogy biztosan rendszeresen fogom készíteni…nem csak azért mert finom, de egészségesebb is, mint a fentebb felsorolt többi dip. 
Meg kell még említeni, hogy miért is különleges még ez a grissini. Szerettem volna, ha a hagyományos helyett, az ünnep tiszteletére, valamilyen extra változatban készüljön.  Így került a tésztára olívapaszta, aminek az elkészítése rémesen egyszerű, mégis sokat dob a sima sós rudacskákon és egyedi mediterrán hangulatot ad ennek a ropogtatnivalónak. Ez a recept nemcsak a szilveszteri bulira készíthető el, bármelyikbe bátran vihető… meglátjátok percek alatt el fog fogyni! 😉

K1

8

 

Hozzávalók:

Olívapaszta:

  • 100 gr olívabogyó (fekete vagy zöld)
  • 4 tk olívaolaj
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 2 tk dijoni mustár

A paszta hozzávalót tegyétek aprítóba és készítsetek belőle sima és kenhető pasztát…én mondtam, hogy rémesen egyszerű…;)

Grissini tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 mk oregánó
  • frissen őrölt bors- ízlés szerint
  • ½ cs. szárított élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 mk cukor
  • 1 tk só
  • 2 tk olívaolaj

A lisztet egy tálba szitálom. A közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a vizet, hozzászórom az élesztőt és a cukrot, összekeverem. Ezután mehet bele az oregánó, a só és az olaj. Alaposan kidagasztom kézi robotgéppel vagy „manuálisan”. Szép sima tésztát kapok, amiből cipót formázok és 20 percet letakarva meleg helyen pihentetek.

A pihentetés után enyhén lisztezett felületen ½ cm-re kinyújtom és lekenem az olívapasztával.  A tésztát vízszintesen félbehajtom. Ezután, szintén vízszintesen 1,5 cm-es csíkokra vágom, majd ezt osztom a tészta nagyságától függően további 3-4 részre. Az így kapott rudacskákat megtekerem és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Egy felvert tojással lekenem és megszórom szezámmaggal. A 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm.

2

3

4

6

Lencsés mártogatós: (Sajnos a képeken nem szerepel…)

  • 15 dkg lencse
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 mk só

Ezeket a hozzávalókat lábasba rakom és felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Ezután 45-50 perc alatt puhára főzöm. Amint elkészült leszűröm, és egy kicsit kihűtöm.

Ezután aprítóba teszem és hozzáadok:

  • 1 ek tahini-t
  • 1 mk rómaiköményt
  • 1 mk őrölt koriandert
  • 1 csipet sót és frissen őrölt borsot
  • 1 ek tejfölt

Majd ezekkel is pürésítem. Tálaláskor kis tálkákba rakom, és ebbe mártogatjuk a finom ropogós kenyérrudacskákat. Jó étvágyat és még egyszer boldog új évet mindenkinek!! 🙂 

 

5

7

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!