Mielőtt a receptre térnék, szeretnék, minden kedves olvasómnak NAGYON BOLDOG 2016-OS ESZTENDŐT KÍVÁNNI! 🙂
Egyúttal szeretném megköszönni, hogy ebben az évben is velem tartottatok, olvastátok és megsütöttétek a receptjeimet! Sok-sok visszajelzést, kedves hozzászólást kaptam és úgy érzem, hogy a 2015-ös év mérföldkőnek fog számítani a blog életében. Reménykedem, hogy a következő is hasonló sikereket és meglepetésetek fog tartogatni! 🙂
A grissini az egyik kedvenc, sós ropogtatnivalóm. Általában két verzióban készülhet. Lehet aranybarna színű és roppanós, ami akár egy-két hétig is eltartható és fogyasztható, illetve készülhet egészen világos színben, kenyérállagúan puhának. Bevallom én az előbbi változatot kedvelem jobban. Szerettem, ha roppan és közben mártogatni valamilyen finom dip-be.
Általában a hagyományos mártogatósokat készítem hozzá, mint a tejfölös fokhagymás, a túrós-zöldfűszeres vagy guacamole-t. Most azonban, a szilveszter tiszteletére finom lencsés változatban készült, ami annyira teli találat lett, hogy biztosan rendszeresen fogom készíteni…nem csak azért mert finom, de egészségesebb is, mint a fentebb felsorolt többi dip.
Meg kell még említeni, hogy miért is különleges még ez a grissini. Szerettem volna, ha a hagyományos helyett, az ünnep tiszteletére, valamilyen extra változatban készüljön. Így került a tésztára olívapaszta, aminek az elkészítése rémesen egyszerű, mégis sokat dob a sima sós rudacskákon és egyedi mediterrán hangulatot ad ennek a ropogtatnivalónak. Ez a recept nemcsak a szilveszteri bulira készíthető el, bármelyikbe bátran vihető… meglátjátok percek alatt el fog fogyni! 😉
Hozzávalók:
Olívapaszta:
- 100 gr olívabogyó (fekete vagy zöld)
- 4 tk olívaolaj
- frissen őrölt bors, ízlés szerint
- 1 tk szárított bazsalikom
- 2 tk dijoni mustár
A paszta hozzávalót tegyétek aprítóba és készítsetek belőle sima és kenhető pasztát…én mondtam, hogy rémesen egyszerű…;)
Grissini tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 1 mk oregánó
- frissen őrölt bors- ízlés szerint
- ½ cs. szárított élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 1 mk cukor
- 1 tk só
- 2 tk olívaolaj
A lisztet egy tálba szitálom. A közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a vizet, hozzászórom az élesztőt és a cukrot, összekeverem. Ezután mehet bele az oregánó, a só és az olaj. Alaposan kidagasztom kézi robotgéppel vagy „manuálisan”. Szép sima tésztát kapok, amiből cipót formázok és 20 percet letakarva meleg helyen pihentetek.
A pihentetés után enyhén lisztezett felületen ½ cm-re kinyújtom és lekenem az olívapasztával. A tésztát vízszintesen félbehajtom. Ezután, szintén vízszintesen 1,5 cm-es csíkokra vágom, majd ezt osztom a tészta nagyságától függően további 3-4 részre. Az így kapott rudacskákat megtekerem és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Egy felvert tojással lekenem és megszórom szezámmaggal. A 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm.
Lencsés mártogatós: (Sajnos a képeken nem szerepel…)
- 15 dkg lencse
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk ételízesítő
- 1 mk só
Ezeket a hozzávalókat lábasba rakom és felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Ezután 45-50 perc alatt puhára főzöm. Amint elkészült leszűröm, és egy kicsit kihűtöm.
Ezután aprítóba teszem és hozzáadok:
- 1 ek tahini-t
- 1 mk rómaiköményt
- 1 mk őrölt koriandert
- 1 csipet sót és frissen őrölt borsot
- 1 ek tejfölt
Majd ezekkel is pürésítem. Tálaláskor kis tálkákba rakom, és ebbe mártogatjuk a finom ropogós kenyérrudacskákat. Jó étvágyat és még egyszer boldog új évet mindenkinek!! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: