Véleményem szerint ebben a sütiben minden benne van, aminek benne kell lennie. Puha piskóta között, édes lekvár… mindez tejszínes csokoládékrémbe mártva és pirított, őrölt mogyoróban megforgatva. Könnyű elkészíteni, mutatós és nagyon finom!
Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni…
Hozzávalók 6 személy részére:
Piskóta:
- 4 db tojás kettéválasztva
- 4 ek kristálycukor
- 4 ek finomliszt
- 1 csipet só
- 1 mk sütőpor
- 5 ek lekvár (nálam csipke, de lehet, málna, vagy barack is)
Csokoládé ganache
- 1 dl tejszín
- 10 dkg magas kakaótartalmú és jó minőségű étcsokoládé
- 1 mk vaníliaesszencia
A forgatáshoz
- 5 dkg pirított, darált mogyoró
Elkészítés:
1./ A süti elkészítését a piskótával kezdjük. Ehhez előveszünk két keverőtálat. Az egyikbe a tojások sárgája, a másikba a fehérje kerül. Egy robotgép segítségével és két evőkanálnyi cukorral kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Ezután a sárgájához is hozzáadunk két evőkanálnyi cukrot, majd ezt is addig verjük, amíg szép világossárga színt nem kap. A két masszát óvatosan összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. Forgató mozdulatokkal (hogy a fehérje ne törjön meg) összekeverjük. Egy kisebb tepsit kivajazunk, beleöntjük és egyenletesre egyengetjük a tésztát benne, majd 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, és 17 perc alatt készre sütjük.
2./ Amíg a tészta sül készítsük el a csokoládékrémet. A tejszínt forrásig hevítsük, majd húzzuk le a tűzről. Rakjuk bele a kockákra tördelt csokit és a vaníliát. Hagyjuk magára kb. 5 percre. Ezután kevergessük addig, amíg szép sima csokikrémet nem kapunk, majd rakjuk félre hűlni.
3./ A kisült és kihűlt tésztát vágjuk ketté és töltsük meg az ízlésünk szerint kiválasztott lekvárral. Vágjuk fel kockákra és egyenként mártsuk meg a csokoládékrémben.
4./ Ezután hempergessük meg az előzetesen lepirított és megdarált mogyoróban (ami lehet dió is), majd rakjuk tálalótálra. Egy-két órácskát a tálalás előtt érdemes a hűtőben tartani, hogy jól összeálljon, és jobban magába szívja a csokoládét. Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: