Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Vaníliás- mákos krémes

Aki szereti a mákot és a krémes sütiket, ezt biztosan imádni fogja! 🙂
A tészta bevallom, nem házi készítésű (de közlök hozzá receptet, amit otthon is el tudtok készíteni), hanem a Dél- Európában elterjedt ún. „Rozen” lapokból készült, amit a montenegrói nyaralás alkalmával szereztem be.
Ehhez az alaptésztához kétféle krémet készítettem, egy mákosat, aminek darált keksszel lágyítottam az ízét, hogy jobban passzoljon a vaníliához. A vaníliás krémet pedig egy kis fehér csokival dobtam fel…emlékezetes süti született. 🙂

Hozzávalók 8 személyre:

1 cs. Rozen lap

Mákos krém:
3 dl tej
4 ek cukor
20 dkg darált mák
Kb. 3 ek darált keksz (6 dkg)
10 dkg margarin

Vaníliás krém:

5 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
1 ek liszt
2 ek cukor
10 dkg fehércsokoládé (nálam Milka)
5 dkg margarin

Csokoládé glazúr
15 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
1 ek tej
½ olaj

Alternatív alaptészta (a Rozen lapok helyett)

40 dkg finomliszt
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 db egész tojás
3 ek tejföl
1 cs. sütőpor

IMG_4547_1

 


Elkészítés:

Amennyiben nincs Rozen lapunk (sokatoknak valószínűleg nincs), kezdjük a tészta elkészítésével.
Ehhez a sütőporral összekevert liszthez adjuk hozzá a hideg, kockára vágott vajat és morzsoljuk el. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyúrjunk belőle közepesen lágy tésztát. Osszuk 5 részre és hűvös helyen pihentessük fél órácskát. Ezután tepsi hátán, minden lapot süssünk meg külön, előmelegített 180 fokos sütőben, laponként 10 percig. 

IMG_4538

A vaníliás krémet a következőképpen készítsük el: A 4dl tejet a cukorral forraljuk fel, közben 1 dl-ben keverjük el a pudingot és a lisztet. Amikor forr a tej, tegyük hozzá, keverjük csomómentesre és főzzünk belőle sűrű pudingot. Amíg meleg, adjuk hozzá a csokit és a margarint, majd addig keverjük, amíg teljesen el nem olvadnak. Szobahőmérsékletűre hűtsük ki, és úgy töltsük a süteményt.

IMG_4539

A mákos krémhez egy lábasba tegyük a tejet és a cukrot, forraljuk 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a mákot és főzzük további 5 percet. Ezután adjuk hozzá a margarint és keverjük addig, amíg teljesen fel nem olvad, majd tegyük hozzá a darált kekszet is. A sütit a még meleg krémmel rétegezzük.

IMG_4540

Ha mindkét töltelék elkészült, kezdődhet a süti rétegezése. A legalsó lapra tegyünk 4-5 evőkanál mákkrémet, egy nagy, lapos késsel egyenlítsük el rajta. Tegyük rá a második lapot, kicsit nyomkodjuk le és jöhet ugyanúgy 4-5 evőkanálnyi vaníliakrém. A rétegezést ebben a sorrendben folytassuk. Ha minden lapot és krémet felhasználtunk, takarjuk le alufóliával, tegyünk rá nehezéket (mondjuk egy jó nehéz szakácskönyvet:) ) és pihentessük egy éjszakát a hűtőben.

Másnap kenjük meg a csokoládémázzal, amit a következőképpen készítünk el.  A csokoládét olvasszuk fel a margarinnal, adjuk hozzá a tejet és az olajat, majd kicsit lehűlve kenjük el a sütemény tetején.

IMG_4545

Néhány órára, vagy egy éjszakára rakjuk hűvösre a süteményt. Nagyon mutatós vendégváró édesség! 🙂

IMG_4548_2

IMG_4549_3

IMG_4554

K_1

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!