Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Reform túrógombóc kukoricadarával, mézes- fűszeres sült rebarbarával (24. blogkóstoló)

Kevés olyan desszert van, aminek az elkészítésébe nem szívesen vágok bele, de sajnos a túrógombóc nálam ilyen…pedig imádom és az egyik nagy kedvencem.
Akárhányszor készítettem pár perc főzés után mindig darabjaira hullott és végeredmény az volt, hogy „túrómorzsát” ettünk a gombóc helyett. Szégyen ide vagy oda…nekem ez valamiért nem ment. De nem vagyok az a típus, aki könnyen feladja dolgokat… addig nem nyugodhattam, amíg el nem készítettem a tökéletes állagú túrógombócot.
Ezt pedig nem másnak, mint a 24. blogkóstolónak és annak háziasszonyának, Melindának köszönhetem! 🙂 Ebben a fordulóban az ő receptjei közül kellett választanom, ekkor találtam rá erre a szimpatikus túrógombóc receptre.
Tetszett, hogy búza helyett kukoricadarával készül, és ami a legjobb benne, hogy a gombócokat nem kell főzni, ennek ellenére mégis légiesen könnyed és puha gombóckákat kapunk.
Melinda nektarinnal tálalta, de én már nem jutottam ilyenhez, ezért fűszeres sült rebarbarát kínáltam hozzá, ami nagyon jól passzol a túróhoz. A rebarbarát narancslében, finom fűszerekkel és mézzel sütöttem meg a sütőben…
Köszönöm Melindának, minden túlzás nélkül állítom, hogy ez lett életem legjobb túrógombóca, nektek is szeretettel ajánlom! 🙂

IMG_4494_4

Eredeti recept ITT olvasható.

Hozzávalók 2 személyre (kicsit változtattam az arányokon, mivel kisebb adag készült)

2 dl víz
5 dkg kukoricadara
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
18 dkg (bio) turó
1 tk folyékony édesítő, vagy 1 ek kristálycukor

5 dkg zsemlemorzsa

Sült rebarbara:

30 dkg megmosott és felaprított rebarbara
1,5 dl narancslé (100%-os, vagy frissen facsart)
2 tk méz (nálam repce, de bármilyen jó)
4 db zöld kardamom magjai, mozsárban megtörve
2 db csillagánizs
½ mk gyömbér

Joghurtmártás:
½ pohárka joghurt
1/2 mk édesítő, vagy 1 mk cukor
¼ citrom leve

Elkészítés: Kezdjük a rebarbarával. A zöldséget (mert a rebarbara zöldség) mossuk meg és aprítsuk fel 3-4 cm-es darabokra. Rakjuk egy hőállótálba. Ezután készítsük el a levet, amiben megsütjük. A narancslevet keverjük össze mézzel és adjuk hozzá a fűszereket. Ezt a keveréket öntsük rá a rebarbarára, törjük rá a két csillagánizst és előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig süssük.

IMG_4485

A gombócok forgatásához egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a morzsát.

IMG_4486

A gombócot a következő módon készítsük el. Tegyük fel a vizet forrni, rakjunk bele egy csipet sót. Amikor lobog öntsük bele a kukoricadarát és folyamatos keverés mellett főzzük jó sűrűre, ehhez kb. 3-4 perc kell. Ezután húzzuk le a tűzről és hűtsük langyosra. Ezt követően mehet hozzá a megtört túró, az édesítőszer (vagy a cukor) és a citrom héja. Alaposan keverjük össze. Nedves kézzel formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, és forgassuk meg a panírmorzsában.

IMG_4488

Tálaljuk a langyosra hűlt és karamellizálódott fűszeres rebarbarával és a joghurtmártással (ennek elkészítéséhez, csak össze kell keverni a hozzávalókat). Nagyon finom desszert! 🙂

 

IMG_4492_2

 

IMG_4493_3

k_1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emilia Mátray says: (előzmény @TimCsi)

    Aranyos Tímea!

    Köszönöm a megtisztelő / expressz . /válaszodat .
    Én is nagyon szeretem , szeretném a ” rebarbarát “gyakrabban fogyasztani .
    Nálunk Debrecenben , az őstermelőknél sem sikerült
    beszerezni ! Nem is ismerik .

    Évelő növény . Nagy sötétzöld levelei a gyökértörzséből fejlődnek ! Leggyorsabban tőosztással szaporítható , mert magról csak a
    második – harmadik évben terem . A magot április végén hideg ágyba kell vetni , majd júniusban 10 – 15 cm – es tőtávolságra tűzdelni .

    A következő tavaszig kifejleszti a gyökértörzsét és a végletes helyére ültethető .

    Ha már van rebarbaránk a kertben , a régi gyökértörzset ősszel és tavasszal úgy kell
    szétvágni , hogy a darabokon 2 – 3 rügy legyen !
    A földben a rügyek fölülre kerüljenek 1 – 2 cm-es
    takaróval .
    Jól tűri a hideget. Félárnyékos helyen és tápanyagban szegényebb talajon is fejlődik ,de
    a jó tápanyagellátást meghálálja .

    Nagyon gazdag ásványi só és oxálsavtartalma miatt értékes növény .
    Foszfor , mész és magnézium is van benne , ezért szívbetegeknek, csecsemőknek ,gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek ajánlható .
    Növeli az értékét , hogy kora tavasszal szedhető,
    amikor más zöldség még alig van .

    Amíg be tudtam szerezni / az ismerősömtől . /
    Készítettem belőle levest , körítést , szószt , krémet ,dzsemet , gyümölcslevet ,még bort is!

    A tanácsaidat megfogadom és meg fogom nézni a hipermarketetek zöldségrészlegén ,a TESCO-ban is .

    Még egyszer köszönöm a kedves soraid !
    Bocsi , hogy soraimmal untattalak .
    Szeretettel várom a további soraid , receptjeid .

    Üdvözöl : Emilia .

  2. Kedves Emília!

    Köszönöm az érdeklődést!
    A rebarbarát én is nagyon kedvelem, de sajnos csak ritkán tudok hozzájutni.
    A termelői piacokon szoktam vele az évnek ebben a szakában találkozni. Ezúttal (és ez az édesség is ebből készült) a “T” betűs hipermarketben tudtam venni 0,5 kg, darabolt, dobozolt változatban. Érdemes körülnézni a nagyobb boltok zöldségrészlegén, mert ott gyakran lehet kapni!
    Ha saját maga szeretné termeszteni lehetőség van magot és palántát is vásárolni, ezt pl. kertészeti webáruházak honlapján lehet megtenni.
    Remélem tudtam segíteni, szép napot!

  3. Emilia Mátray says:

    NO ! ÉS ? HOL KAPHATÓ ” REBARBARA ” ?
    Tisztelt Címzett !

    R heum rhabarbarum undulatum ?

    Már évek óta keresem , hogy a “kertünkben termeszthessük . Évelő növény ! Egyik ismerősöm is termelte ! Ám ők Amerikába költöztek a lányukhoz . Emiatt a volt kertjükben ,aki megvette ,ki irtotta. SAJNOS! Nagyon finom leveseket, köreteket, édességeket , krémeket , dzsemet és sok más finomságokat is készítettem belőle , míg nem költöztek el! Sok – sok finom receptem is van !

    Szíveskedjenek megírni , hogy juthatok hozzá a ” REBARBARÁHOZ , hogy a saját kertünkben is termeszthessem .

    Köszönettel ,üdvözlettel :Emilia Mátray / Debrecen . /

  4. Nekünk már nem maradt belőle másnapra…annyira finom volt, hogy az összeset befaltuk! Köszönöm a receptet! 🙂 Szép napot!

  5. Melinda Sásdi says:

    Nagyon örülök neki,hogy ilyen sikerélményt szerzett ez a recept. Nálunk is hasonló volt az élmény. Sőt, a megmaradt 3-4 gombóc 2 nap múlva a hűtőből kivéve is finom puha volt. 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!