A három hozzávaló már önmagában is képes egyedi ízélményt nyújtani, hát még, ha hárman összefognak…:)
Ezúttal egy sokáig elálló teasütemény receptet hoztam, amit az ínyencek egészen biztosan kedvelni fognak (és remélhetőleg a kevésbé ínyencek is). A linzer alaptésztába most mák és egy kis reszelt marcipánmassza került.
A mák és marcipán meglepően jó páros, a savanykásan édes és pikáns feketeribizke lekvárnál pedig jobb kísérőt nem is találhatunk hozzá.
Talán még korai szeptemberben erről beszélni, de kiválóan illik a karácsonyi aprósütik repertoárjába, vagy csak könnyed délutáni kényeztetésként a kávé, vagy a tea mellé! 🙂
TIPP: Feketeribizke lekvár helyett használhatunk málna, vagy sárgabaracklekvárt is.
Hozzávalók 6 főre:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált mák
5 dkg marcipánmassza (reszelve)
1 tk sütőpor
1 tojás sárgája
1 csipet só
15 dkg vaj
1,5 ek tejföl
10 dkg cukor
15 dkg feketeribizke lekvár
1 ek porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a csipet sót és mákot elkeverjük. Belekeverjük a lereszelt marcipánmasszát és elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat.
Ezután mehet bele a cukor, a tojássárgája és a tejföl. Közepesen lágy linzertésztát gyúrunk, és egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett munkafelületen kb. 0,5 cm-re nyújtjuk a tésztát és cakkos szélű, szögletes kiszúróval, négyszögeket szaggatunk.
Ezután 1-1 db négyzetet 1 mokkáskanálnyi lekvárral megtöltünk, szélüket óvatosan lenyomogatjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük.
Előmelegített 180 fokos sütőben 13 perc alatt készre sütjük.
Süteményrácson hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral leszórjuk.
Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: