Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Marcipános- mákos párna, fekete ribizke lekvárral töltve

A három hozzávaló már önmagában is képes egyedi ízélményt nyújtani, hát még, ha hárman összefognak…:)
Ezúttal egy sokáig elálló teasütemény receptet hoztam, amit az ínyencek egészen biztosan kedvelni fognak (és remélhetőleg a kevésbé ínyencek is). A linzer alaptésztába most mák és egy kis reszelt marcipánmassza került.
A mák és marcipán meglepően jó páros, a savanykásan édes és pikáns feketeribizke lekvárnál pedig jobb kísérőt nem is találhatunk hozzá.
Talán még korai szeptemberben erről beszélni, de kiválóan illik a karácsonyi aprósütik repertoárjába, vagy csak könnyed délutáni kényeztetésként a kávé, vagy a tea mellé! 🙂

TIPP: Feketeribizke lekvár helyett használhatunk málna, vagy sárgabaracklekvárt is.

IMG_4442_4

Hozzávalók 6 főre:

20 dkg finomliszt
10 dkg darált mák
5 dkg marcipánmassza (reszelve)
1 tk sütőpor
1 tojás sárgája
1 csipet só
15 dkg vaj
1,5 ek tejföl
10 dkg cukor

15 dkg feketeribizke lekvár

1 ek porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a csipet sót és mákot elkeverjük. Belekeverjük a lereszelt marcipánmasszát és elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat.

IMG_4437_1

Ezután mehet bele a cukor, a tojássárgája és a tejföl. Közepesen lágy linzertésztát gyúrunk, és egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.

Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett munkafelületen kb. 0,5 cm-re nyújtjuk a tésztát és cakkos szélű, szögletes kiszúróval, négyszögeket szaggatunk.

Ezután 1-1 db négyzetet 1 mokkáskanálnyi lekvárral megtöltünk, szélüket óvatosan lenyomogatjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük.

IMG_4438_2

IMG_4440_3

Előmelegített 180 fokos sütőben 13 perc alatt készre sütjük.

Süteményrácson hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral leszórjuk.

IMG_4443_6

Jól záródó dobozban sokáig eláll.

IMG_4444_7

IMG_4445_7

IMG_4446_11

IMG_4448_9

k_1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!