Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Harissza paszta

Nem tudtom ti hogy vagytok vele, de én imádok mindenféle „kencét”. Legyen az paszta, chatni, vagy (zöldség)lekvár… számtalan ételt könnyen fel lehet dobni velük. Igazi meglepetés tud lenni sültek mellé, tésztafeltétként, vagy csak egyszerűen pirítósra kenve.
A medvehagyma pesto sikere után kedvet kaptam más ínyencségek elkészítésére is. A napokban csodaszép, harsogóan piros chillipaprikákat láttam az egyik boltban és nem tudtam nekik ellent állni, annak ellenére, hogy semmit sem terveztem belőlük készíteni. Néhány napja azonban elfogyott a kamrában alapdarabnak számító chillipasztám. Így jött tehát az ötlet, hogy valahogy azt pótolni kellene és, ha már van otthon chilli, készítsük hát el házilag. 🙂

A harissza leginkább a közel-keleti, arab konyhában használatos, por vagy paszta formában kapható chilli-s fűszerkeverék. Elsősorban a vidékre jellemző egytálételekhez a tagine-okhoz használják, de gyakran ízesítenek vele a kuszkuszt, húsokat (legtöbbször bárány fasírtot), és pikáns mártásokat.
Íme, az én változatom a harisszára, egy kicsi „el”kalandozás a desszertek világából. 🙂

BeFunky Collage_2

 

Hozzávalók:

5-6 db közepes méretű chillipaprika (vagy szárított erős paprika, melyet 2-3 órára vízben áztattunk)
2 db zöldpaprika (közepesen erős fajta)
3 közepes paradicsom
3 nagyobb gerezd fokhagyma
1 tk só
1 tk barnacukor vagy méz
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kömény
1 tk rómaikömény
4 ek olívaolaj

Elkészítés:

A chiliket kettévágjuk (ha nem akarjuk nagyon erősre) akkor eltávolítjuk a magját és az „erét”, felkockázzuk, ugyan ezt tesszük a zöldpaprikával is (én csak ennek vágtam ki az erét). A paradicsomokat kettévágjuk magjait nagyjából eltávolítjuk és ezt is felvágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és egy vastagpengéjű késsel összezúzzuk a gerezdeket.

IMG_3460_1

 

IMG_3462_2

Az eddig előkészített alapanyagokat konyhai aprítóba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket is. Beleöntjük az olívaolajat  és 2-3 perc alatt pépesítjük.

IMG_3465_3

Ezután száraz serpenyőben kicsit átforraljuk a pasztát (elsősorban azért, hogy a paradicsom nedvessége eltávozzon, valamint, hogy kicsit pikáns ízt kapjon a keverék), ehhez kb. 7-8 perc szükséges.

IMG_3468_4

Ezután kifőzött (sterilizált) üvegekbe kanalazzuk a pasztát és olívaolajjal fél centi vastagon felöntjük. Hűtőben 1-2 hónapig is eláll.

IMG_3470_5

 

IMG_3473_6

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!