Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Epres Madártej- 10. szakácsmustra

A szakácsmustra egy nagyon jó játék, szeretem. 🙂 Minden fordulóban más és más híres szakács receptjei között válogathatunk és próbálhatjuk ki a receptjeiket. A mostani forduló házigazdája Vöröskaktusz Bogi, választott sztárszakácsa pedig a magyar „média- gasztro” koronázatlan királynője Stahl Judit.
Judit desszertjei között nem volt könnyű a választás, mert gyors és könnyen elkészíthető receptjei 100, sőt 1000 számra találhatóak a magazinokban és az interneten. Megkönnyítve tehát a saját dolgomat, én a szezonalitás adta lehetőséghez nyúltam vissza.
Már nagyon régóta vártam, az „igazi” mézédes, aprószemű szabadföldi eper érkezést és végre ez is eljött. Egyszerűen imádom ezt a gyümölcsöt. Nemcsak azért mert mennyei ízű, de szemet gyönyörködtetően gyönyörű gyümölcsről van szó…csodaszép harsogó piros, élénkzöld szárral, szerintem ránézni is külön öröm, nem mellesleg mindenkinek egyet jelent a kora nyár érkezésével. 🙂
Ebből adódóan én minden pillanatot igyekszem kihasználni, amíg ez a csodálatos gyümölcs kapható, nem is volt tehát kérdés, hogy most is egy epres finomságot fogok elkészíteni.
Nem másra, mint a finom és hűs epres madártejre esett a választásom. Elkészítése, csakúgy, mint a „sima” madártejé, nem tartozik a gyors és egyszerű receptek közé…de mindenképpen megéri elkészíteni. Poharakba kanalazva, jól lehűtve, egy finom nyári ebéd vagy vacsora méltó és ínycsiklandozó záró fogása lehet. 🙂

IMG_2708_m

Az eredeti recept itt olvasható.

Hozzávalók Kb. 4-5 személyre:

75 ml tej (legalább 2,8 %-os)
1 vaníliarúd, vagy egy csomag bourbon vaníliás cukor
20 dkg eper
2 db tojás
8 dkg cukor
5 dkg méz
1 ek finomliszt
1 db citrom héja

Elkészítés:

Egy fazékban forraljuk össze a tejet a vaníliarúddal (vaníliás cukorral), ezután tegyük félre és pihentessük 10 percet, majd vegyük ki a vaníliát (ha vaníliáscukrot használunk, természetesen, elég csak kihűteni a tejet).

IMG_2690
Az epret tisztítsuk meg, vegyük le a szárát, majd turmixszoljuk össze a tej 1/3 részével.

IMG_2689

IMG_2693_m
Következő lépésként félig verjük fel a tojások fehérjét, ezután adjunk hozzá 4 dkg cukrot és folytassuk a hab felverését, egészen addig, amíg kemény és fényes habot nem kapunk.

IMG_2696_m
Egy lábasban forraljuk újra fel a maradék tejet és kezdődhet a habgaluskák főzése. Ehhez evőkanál segítségével szaggassunk galuskákat és rakjuk a forró (nem lobogó, de gyöngyözően forró tejbe) és főzzük oldalanként 1-1 percet, majd szűrőkanál segítségével vegyük ki. (FONTOS, hogy egyszerre csak kevés galuskát főzzünk, mert a főzés közben nőni fognak és nem szabad, hogy összeérjenek.)

IMG_2697
Ezután, a maradék vaníliástejhez öntsük hozzá a tejes- epres keveréket. A tojássárgáját, a mézet, a maradék cukrot és az egy evőkanálnyi lisztet kézi habverővel keverjük ki, egy kis langyos epres tejjel öntsük fel és dolgozzuk teljesen csomómentesre, majd öntsük a maradék tejhez és főzzük közepesen sűrűre. Ha elkészült, reszeljük hozzá az egy citrom héját, keverjük össze, rakjuk tálalótálba és helyezzük rá a habgaluskákat. Jól hűtsük be és hidegen tálaljuk! 🙂

IMG_2700_m

 

IMG_2701_m

 

IMG_2704_m

 

IMG_2710_m

 

BeFunky Collage

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!