Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Mikádó szelet

Szerencsére elmondhatom, hogy nincs sok káros szenvedélyem, egyet kivéve, ez pedig a kávé… Ez az egyik olyan dolog, ami nélkül nem tudom elképzelni a mindennapjaimat. Reggel ez az első és a nap folyamán is fogyasztok még belőle legalább egy csészével. Az illata teljesen elvarázsol, ha lehetne, éjjel- nappal szagolgatnám a frissen lefőzött kávé illatát…:) Az ízét is imádom, de csakis cukor nélkül fogyasztom.
A kávé azonban nem csak ital formájában ellenállhatatlan, hanem más aromákkal kombinálva is nyerő páros… gondoljunk csak a kávé-csokoládé egekben kötetett házasságára, vagy a kávé-karamell, kávé-rum és egyéb párosításokra. Szerencsére ezek mind-mind elkészíthetőek csodás sütemények formájában is, és én most egy ilyen receptet hoztam Nektek. A mikádó szelet a csokoládé-dió-kávé hármasából összeállított szuper kis desszert.
A süti egyébként a jeges kockához hasonlóan egy tradicionális szerb sütemény, amivel az édesanyámat leptem meg anyák napja alkalmából. Hatalmas sikere lett… így mindenképpen érdemes Nektek is kipróbálni.:)

20150503_140606

 

20150503_140640

Hozzávalók:

Tészta:

3 db tojás
12 dkg dió (darálva)
2 ek liszt (én teljeskiőrlésűt használtam, de jó a sima finomliszt is)
1 mk sütőpor
3 ek barnacukor
1 ek darált kávé
1 csipet só

Krém:

1 dl frissen lefőzött presszókávé
10 dkg porcukor
2 db tojás
8 dkg vaj
8 dkg étcsokoládé

A tetejére:

2 marék dió durvára vágva és megpirítva

Elkészítés:

A tésztához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és az egy csipetnyi sóból verjünk kemény habot. Ezután a cukrot a tojások sárgájával alaposan verjük fel, amíg világos színű nem lesz, illetve amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A két tojásos keveréket rakjuk félre és keverjük össze a száraz hozzávalókat.

20150502_184150
A lisztet először vegyítsük össze a sütőporral, ezután jöhet a dió és a daráltkávé. Ha a száraz keverékünk is elkészült, vegyük újra elő a tojásos masszákat.

20150502_185117
Első lépésként keverjük óvatosan márványosra a fehérjés és a sárgás keveréket, majd három adagban forgató mozdulatokkal adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Folyamatosan ügyeljünk rá, hogy a habot ne törjük össze, de a masszánk homogén, csomómentes legyen.
Kilisztezett, kivajazott tepsibe (kb. 25*30 cm) rakjuk a masszát és süssük előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 percet, amíg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta közepét!

20150502_190155

 

20150502_190212

Amíg sül a tésztaalap készítsük el a krémet is. Egy kis lábasba öntsük bele a kávét és az 5 dkg (a fele mennyiségű cukrot) majd forraljuk legalább 5 percen keresztül. Ettől kapunk különleges karamellás- kávés aromájú krémet. Akkor jó a kávés alapunk, ha sűrű és erős illatú masszát kapunk. Ekkor vegyük le a gázról és törjük bele a csokoládét, addig kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad benne.
Második lépésként gőz felett kezdjük el felverni a 2 db tojást és a maradék cukrot, keverjük ezt is fehéredésig, jó habosra, a cukor teljes olvadásáig. Ezután csorgassuk bele a csokoládés kávés „pasztát” és közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Amikor teljesen összevegyült, vegyük le a gőzről és rakjuk bele a kockára vágott szobahőmérsékletű vajat, a robotgéppel alaposan keverjük ki a krémet és hűtsük ki (ha akarjuk készítsük el órákkal előtte és pihentessük a hűtőszekrényben- ekkor garantáltan jó sűrű lesz).

20150503_072442

Amikor a piskótánk teljesen kihűlt hosszában vágjuk el és töltsük meg a teljesen a kihűlt krémmel.

20150503_072435 20150503_072832

Ebből a mennyiségből bőven fog maradni a sütemény bevonására, így azt is tegyük meg, és egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején. Ezután szórjuk meg a pirított dióval és pihentessük néhány órácskát a süteményt. Én egy egész éjszakát pihentettem, addigra jól összeértek az ízek..igazán finom. 😉

msz_3

 

 

20150503_073914

 

20150503_140559

 

msz_2

 

msz_k

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!