A reszelt túrós egy igazi hagyományos házi süti, amit nem lehet, nem szeretni. Készülhet kakaós, vagy sima „fehér” linzer tésztával. Már a megjelenése is nagyon mutatós, a ropogósra sült tésztamorzsa a tetején pedig igazi bónusz. 🙂
Én most egy olyan változatot készítettem el, aminek finom kakaós tészta az alapja, a tölteléket pedig krémes ricottából készítettem el. Természetesen készíthető sima túróval is, hiszen az az autentikus változat. Tettem még a töltelékbe meggyet, ettől finom gyümölcsös és izgalmas ízű lett. A tetejére természetesen ráreszeltem az elmaradhatatlan morzsát. Csodás, jó ízű, házi süti született. 🙂
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg finomliszt (vagy fehér tönkölyliszt)
7,5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek kakaó
12,5 dkg margarin
1 tojás
1 cs. sütőpor
Töltelék:
½ kg ricotta, vagy „sima” túró
4 ek tejföl
2 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 üveg meggybefőtt (vagy, ha szezonja van természetesen friss meggy)
Elkészítés:
Egy tálba rakjuk a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a cukrot, a kakaót és a felkockázott margarint. Tenyerünk között alaposan elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal. Ezután hozzáütjük a tojást és összeállítjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, hogy a tészta könnyebben összeálljon. Az így elkészült alapot, legalább egy órára hűtőszekrénybe rakjuk.
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tejfölt és a két darab tojást. Ezután hozzáreszeljük a citromhéját is. Alaposan összekeverjük.
A pihentetet tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét egy kivajazott tepsibe nyomkodjuk. Az alját hegyes villával kiszurkáljuk, hogy a gőz könnyebben tudjon távozni, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrótölteléket, és megszórjuk a meggyel. Ezután a maradék tésztát ráreszeljük a töltelék tetejére. Én a reszelő nagylyukú „almareszelő” oldalát használtam ehhez a művelethez.
A sütőt közben alul-felül sütési funkción 180 fokosra előmelegítjük és 30 perc alatt készre sütjük.
🙂 Örülök, jó étvágyat hozzá nektek!
Ma ez lesz a délutáni süti! 🙂