Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Foszlós fonottkalács-gyakorlás húsvétra :-)

Anyukám szerint a jó háziasszonyt onnan lehet felismerni, hogy tökéletes kelt tésztát tud készíteni…Nos, ez valóban nem könnyű feladat, úgyhogy, ha tökéletes háziasszonyokká akarunk válni, bizony sokat kell hozzá gyakorolni. 🙂

Én nagyon szeretem a kelt tésztát és egyre gyakrabban készítek. Szerencsére elmondhatom, hogy mindegyes alkalommal egyre jobban és jobban sikerül… Még nem mondanám magamat tökéletes háziasszonynak, de már jó úton haladok felé. Ezzel a finom foszlós kaláccsal, mindenestre egy újabb lépést tettem a kitüntető cím felé…;)

A kalács történetéről annyit tudok, hogy hagyományosan ünnepi alkalmakra készítették. A neve szláv eredetű, hiszen azon területen sütötték először. Kezdetekben csak annyiban különbözött a kenyértől, hogy finomabbra őrölt búzából és plusz tej hozzáadásával készült, kemencében sütve. Aztán később tovább gazdagították olyan hozzávalókkal, mint a vaj, a tojás és a cukor. Mivel ezek az alapanyagok a hétköznapi emberek számára nehezen elérhetőek voltak, ezért kizárólag csak ünnepi alkalmakkor fogyasztották. Pl. esküvőkön, házszentelőkön, keresztelőkön, karácsonykor és természetesen húsvétkor.

Számomra a húsvét ugyanolyan elképzelhetetlen kalács nélkül, mint sonka és tojás nélkül… azonban bevallom, ez lesz az első olyan tavaszindító húsvéti ünnepem, amin én magam akarom a kalácsunkat megsütni. Ez volt az első kísérlet. Aztán húsvétra valami extrábbat, bővített verziót tervezek, de ez enyenlőre maradjon titok. Mindenestre ez a kalácsrecept, egy tökéletes, foszlós alaprecept. Mi friss vajjal és finom kakaóval fogyasztottuk szombat reggelire…;)

IMG_2209

Hozzávalók (2 kisebb, vagy egy nagyobb kalácshoz):

30 dkg finomliszt
1 tk só
3 dkg olvasztott vaj
1 tk sütőpor
3 ek vaníliás cukor (vagy 2 ek kristály és egy csomag vaníliás cukor)
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 db tojássárgája

A kenéshez:

1 db tojásfehérje (ami megmarad)
1 ek tej
1 tk cukor

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztásközben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat. Ha elkészültünk 30 percet pihentessük meleg helyen, hogy a kelési folyamat beinduljon. Ezután, a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.

IMG_2187

Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk) és alaposan gyúrjuk át. Hármas, vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük. Video a négyes fonáshoz (ami alapján én is megtanultam:)) itt:

IMG_2189

 

IMG_2191

A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire és kenjük le a tojásfehérjés, tejes, cukros keverékkel és pihentessük további 25 percet.

IMG_2193

 

IMG_2194

Közben melegítsük elő 180 fokosra a sütőnket (alul- felül sütési funkción). A 25 perc eltelte után én újra szoktam kenni a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat. Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egészmákkal, vagy jégcukorral is. Ezután tegyük a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra. 🙂

IMG_2196

 

IMG_2198

 

IMG_2203

 

IMG_2205

 

IMG_2207

 

IMG_2210

 

 

FRISSÍTÉS:

Örömmel jelentem, hogy többen is kedvet kaptak a kalácssütéshez! 🙂

Íme Andi és Melinda csodálatos húsvéti kalácsai:

image-9b5bb95d369bcb53449c1d5d0f4f6e10cb5d73f2c5132e644e6cfcb1cd3ee43c-V

13384_963661930324792_1961977104270246438_n

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!