Nagyon ritkán van olyan időszak, amikor megkívánok egy jófajta pástétomot. Ebből aztán eszek egyszer- kétszer és ezzel el is múlik a késztetés… a pástétom meg bezzeg megmarad. Törekszem arra, hogy minden maradékot, sikeresen használjak fel.
Ezúttal is sikerült második életet lehelni a pástétomba és finom szezámmagos, aranyló, töltött félholdakként születtek újjá. 🙂 Akárcsak sok más sós finomságot, ezt is nehezen lehet abbahagyni. Fél melegen, szuper finomak…
Hozzávalók 6 fő részére:
16 dkg liszt (finomliszt, vagy amit én használtam fehér tönkölyliszt)
½ tk sütőpor
1 mk só
1 mk tex-mex fűszersó (vagy paprika, bors és őrölt kömény keveréke)
8 dkg vaj
1 egész tojás
Ha tészta igényli 1-2 ek tej
Töltelék:
8 dkg tetszés szerinti májpástétom, vagy májkrém
A kenéshez és a szóráshoz:
1 egész felvert tojás
2 ek szezámmag (száraz serpenyőben előzetesen megpirítva)
Elkészítés:
A lisztből, a sütőporból, sóból, a fűszerekből és a vajból morzsát készítünk. Hozzáadjuk az egy egész tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle. Amennyiben a tésztánk nem áll össze, javítsuk megfelelő mennyiségű tejjel. Legalább egy órát, vagy egy éjszakát pihentessük hűtőszekrényben.
A szezámmagot pirítsuk elő száraz serpenyőben (halvány barnára).
A pihentetési idő letelte után, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Verjünk fel egy tojást és rakjuk félre. Cakkos szélű, vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval, szaggassunk egyforma köröket. Mindegyik tésztadarabot töltsünk meg pástétommal. A szélüket kenjük meg a tojás sárgával (ez lesz a ragasztónk), hajtsuk félbe, egy villa segítségével nyomkodjuk le a szélét, ettől nem csak szép lesz, de garantáltan nem fog a töltelék sülés közben kifolyni.
Kenjük meg a félholdak tetejét is sárgájával, szórjuk meg a szezámaggal és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süssük szép mosolygósra őket. 🙂 Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: