Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Rigoletto Linzer tortácskák

Próbáltam utánakeresni, hogy ez finom, mandulás aprósütemény honnan kapta a nevét. Sajnos nem sikerült megtalálni, de azt gyanítom, hogy Verdi operájának premierjére 1851. március 11- re alkothatta meg valamelyik neves velencei cukrász (itt volt ugyanis a darab bemutatója- további infók itt). Abban az időben nagy divatnak számított, hogy a jelentősebb eseményekre külön sütemény és tortakreációkat alkottak. Nekem legalább is ez a sejtésem… de nem szeretnék hamis dolgokat állítani. 🙂

Mindenesetre az a véleményem, hogy ez a sütemény teljesen megállja a helyét egy ilyen nagyszabású operapremier nyitófogadásán. Képzeljetek csak el, két omlós, mandulás, csipkézett szélű linzerlapot, ami finom vaníliás-mandula töltelékkel és sárgabaracklekvárral van megtöltve. A linzerlapok mérete eltérő, hogy toronyhatású legyen a süti, így, ha kedvünk tartja, akár 3-4 rétegesre is készíthetjük. Egyszerűen mesés és végtelenül elegáns édesség, aminek az elkészítésével bárkit könnyen lenyűgözhetünk. 🙂

IMG_2093

Hozzávalók kb. 20 db minitortához (2 rétegű):

30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
15 dkg cukor
15 vaj
2 egész tojás
½ cs. vaníliás cukor
3 ek darált mandula

Töltelék:

15 dkg darált mandula
3 ek cukor
0,7 dl tej
1 tk vaníliaaroma
½ citrom héja

2-3 ek sűrű sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A lisztet és a mandulát összekeverjük a sütőporral és félrerakjuk. Egy másik keverőtálban a cukrot és a vaníliáscukrot, a vajat és a két tojást kézi mixer segítségével kb. 4-5 perc alatt habosra keverjük.  Ezután a lisztes mandulás lisztkeveréket hozzáöntjük, és lágy linzertésztát gyúrunk belőle. Pár percig pihentessük szobahőmérsékleten, addig készítsük el a tölteléket.

IMG_2084

Ehhez tegyük egy lábasba a tejet és a cukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját és öntsük hozzá a vaníliaaromát. Kezdjük el melegíteni és adjuk hozzá a mandulát is. Folyamatos keverés mellett készítsünk sűrű masszát (ügyeljünk rá, hogy valóban nagyon sűrű legyen-, megálljon egy kiskanálon)

IMG_2082

Ha elkészült, húzzuk le a tűzről és fedjük le, hogy még jobban magába szívhassa a vaníliástejet a mandula és folytassuk a tészta kiszaggatásával.

Lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtsuk ki és cakkos szélű kekszszaggatóval (virágforma, vagy sima pogácsaszaggató is megteszi) szaggassuk ki. Amennyiben szép végeredményt szeretnénk, használjunk eltérő méretű szaggatókat, egy kissebet és egy nagyobbat.

IMG_2086
A tészta töltését a következő módón végezzük: a nagyobb linzerlapra rakjunk egy mokkáskanálnyi lekvárt, kicsit kenjük el a tésztaalapon, majd erre tegyünk rá, kb. 1,5 kanálnyi mandulatölteléket is. Ezután helyezzünk rá egy kisebb linzerlapot és kicsit nyomkodjuk le az oldalát (kb. kalapformát kell kapnunk). Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg a tésztánk kitart. A kis tortácskákat rakjuk sütőpapíros, vagy teflon tepsire és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre. Még langyosan hintsük meg porcukorral és így tálaljuk.

IMG_2088

Amennyiben marad még töltelékünk, tegyük el kis dobozban és tároljuk a hűtőben. Bármikor kiválóan felhasználhatjuk pl. hókifli tölteléknek. 😉

IMG_2089

 

IMG_2090

IMG_2091

IMG_2095

IMG_2096

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!