Valahogy úgy érzem a palacsinta újra reneszánszát éli, de az is lehet, hogy soha nem ment ki a divatból, mert ez egy örök kedvenc. 🙂
A legújabb SAD fordulóra készülve, úgy döntöttem, hogy különleges palacsintavariációkat fogok kipróbálni, hogy egy kicsit új megközelítésből is megszeressük ezt a régi kedvencet.
A címben valószínűleg sokatoknak nem mond semmit az a szó, hogy rogac. Ez valójában a szentjánoskenyér őrlemény balkáni neve, ami azon a vidéken széles körben elterjedt. Én is nagy rajongója vagyok, mert finom diós illatú, különleges aromájú hozzávaló, amiből mindenféle süteményeket szoktak készíteni, sőt mák vagy dió helyett simán a kifőtt tésztára is használják feltétként. Nagyon sajnálom, hogy itthon szinte ismeretlen…Karobporként Magyarországon is lehet venni, de az egy sokkal sötétebb és intenzívebb ízű őrlemény, mint a rogac. Valószínűleg másképpen dolgozzák fel, ezért lehet szentjánoskenyér és szentjánoskenyér között olyan nagy a különbség. 🙂
Ha nem hoztatok a legutóbbi horvátországi nyaralásból rogac-ot…, akkor javaslom, hogy próbáljátok ki az itthon kapható karobporból, aztán pedig küldjétek el nekem az eredményt, mert nagyon érdekel, milyet sikerül sütni belőle. 🙂 Egyébként mennyei az íze, a sima palacsintatésztának teljesen új jelentést ad és most egy ideig biztos mindig így fogom elkészíteni.
Én tölteléknek rumos-mazsolás párolt almát készítettem, mert az nagyon passzol a szentjánoskenyér izéhez és gyakran párosítják azzal, de biztos vagyok benne, hogy ez a karob palacsinta bármilyen házi lekvárral ugyanolyan isteni! 🙂
Hozzávalók: (2-3 személy részére)
5 ek teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
1 ek rogac (alias karobpor)
½ tk sütőpor
2 db tojás
0,5 dl mandulatej (vagy sima tej)
2 ek eritrit (vagy cukor)
kb. 1 dl buborékos víz
Töltelék:
4 db közepes alma
3 ek eritrit
1 ek rum (vagy rumaroma)
1 marék mazsola
1 tk fahéj
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzárakjuk a tojást, a cukrot és a tejjel csomómentesre keverjük. Ezután, felöntjük annyi ásványvízzel, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. 5-10 percig pihentessük a tésztát.
A töltelékhez az almát a héjával együtt felkockázzuk és egy lábasba rakjuk a többi hozzávalóval együtt. 10-15 perc alatt puhára pároljuk és hagyjuk kihűlni.
Közben elkezdhetjük a palacsinták kisütését. Ha elkészültek, vagy a hagyományos formában feltekerjük őket, vagy, ha kicsit elegánsabbak akarunk lenni, négyrét hajtjuk és porcukorral tálaljuk. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: