Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Gombás- mozzarellás pite, reform linzertésztából

Napok óta, sőt inkább hetek óta készülök arra, hogy valamilyen ízletes sós pitét süssek. Nem vagyok nagy piterajongó, de amióta függője vagyok a „Great British Bake Off” (magyarul: Süti mester) című műsornak, azóta egyre jobban furdalja az oldalamat egy jó pite elkészítése…:)

Az angolszász országokban nagy hagyománya van ennek a süteménynek és az édes mellett gyakran készítenek sós változatokat is. Nekem ezek különösen tetszenek, mert ebédre önálló fogásként is megállják a helyüket.
 A műsorban olyan szuper íz kombinációjú pitéket készítettek, mint (én eredeti nyelven nézem- így sokkal szórakoztatóbb)” Three cheese, potato and caramelised onion pie” amit valahogy úgy fordíthatnánk, hogy háromsajtos pite, burgonyával és karamellizált hagymával, valamint „Rhubarb meringue pie”, azaz habcsókos, rebarbara pite… nem is csoda, hogy rögtön ihletett kaptam egy jó pite elkészítéséhez. 🙂

Egy kis pite történetet is szeretnék Veletek megosztani. Amikor utánaolvastam a históriájának, magam is meglepődtem, hogy a pite milyen régóta része a konyhatörténelemnek. Állítólag őseink már 9500 évvel ezelőtt is készítettek pitéhez hasonlatos tésztákat. Ezt a tésztát különböző magőrleményekből és zsiradékból sütötték és változatos töltelékekkel sütöttek meg. A pite már a római korban is elterjedt volt, Apicius nevezetes római szakácskönyve már tartalmaz pitereceptet. A középkorban azonban széles körben is elterjedt. A linzer vagy leveles tésztába zárt finomságok (húsok, zöldségek, gyümölcsök…) sokáig elálltak a tésztaburokban, így sokat kalandozó őseink bárhová magukkal tudták vinni, legyen szó zarándokútról vagy hosszú tengeri utakról.  Aztán, az idő múlásával minden ország kialakította a saját pite változatát…így született meg a tradicionális angol pite, a francia quiche, az olasz és spanyol empanada, vagy a szláv pirog.  Mivel újra a pite reneszánszát éljük, ezért remélem, hogy mi magyarok is képesek leszünk túllépni az almás pitén és újabb, különlegesebb ízekre leszünk nyitottak.

Íme tehát az én pite receptem, amit ezúttal próbáltam a tésztája segítségével egészségesebb formába hozni.

IMG_1903

Hozzávalók:

Tészta:

6 ek teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt (természetesen lehet sima finomliszt is)
2 ek lenmagpehely (elhagyható)
1 tk szárított oregánó
1 tojássárgája
6 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
½ mk só
1 mk ecet (pl. alma)
2-3 ek hideg víz

Töltelék:

25 dkg gomba (én bio fehér csiperkét használtam)
1 répa
1,5 dl tej
1 egész tojás
só és frissen őrölt bors (ízlés szerint)
1 tk kakukkfű
2 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
friss petrezselyem
1 cs. mozarella sajt

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet, a sót, a lenmagot és az oregánót egy tálba rakjuk és összekeverjük. Ezután hozzádolgozzuk a kockára vágott vajat, a tojássárgáját, az ecetet és a vizet. Alaposan összedolgozzuk, közepesen ruganyos tésztát kapunk. Tegyük a hűtőszekrénybe 2-3 órára. Közben készítsük el a tölteléket.

IMG_1886

IMG_1889

 

Töltelék:

A hagymát és két gerezd fokhagymát kockára vágjuk, és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzárakjuk a gombát, fűszerezzük, fedő alatt kb. 10 percet dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és további 10 percet pároljuk.
Közben egy másik tálba öntjük a tejet, ehhez hozzáadjuk a tojást és villával felverjük a tejes- tojásos keveréket. A maradék egy gerezd fokhagymát belereszeljük, majd ezt is sózzuk, borsozzuk és a felaprított petrezselyemmel gazdagítjuk.

IMG_1892

IMG_1895

 

A tésztát kinyújtjuk, tetszőleges formába rakjuk és előmelegített 180 fokos sütőben 7 perc alatt elősütjük, vakon sütéssel.

IMG_1890

Ha ezzel elkészültünk a zöldséges tölteléket ráhalmozzuk a félig sült pitetésztára és felöntjük a tojásos tejjel. Visszarakjuk a sütőbe, a hőmérsékletet mérsékeljük 170 fokra és 13-15 percig sütjük. Ezután vegyük ki és rakjuk rá a mozarella szeleteket. Majd utoljára toljuk vissza 5-7 percre, míg csábítóan rásül a sajt. Friss salátával és egy pohár fehérborral, fejedelmi ebéd. 🙂

IMG_1897

IMG_1899

 

IMG_1905

IMG_1908

IMG_1912

 

Frissítés!

A pitét Dóri is elkészítette. Ő pulykadarálthússal gazdagította és így tálalta vacsorára. Mivel remekül néz ki, az íze is biztosan nagyon finom lehetett! Köszönöm, hogy elkészítetted a receptet! :))

10427361_1094693310547195_3057797685407798984_n

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!