Bevallom nektek, hogy az én kedvenc kekszem a digestive keksz. Különösen egy bizonyos angol fajtát szeretek… sajnos ebből bármikor, bármennyit képes vagyok elfogyasztani, a nap bármely szakában.:) Szeretem, hogy tele van finom rostokkal az íze pedig egyben édes és kellemesen sós, amellett pedig, hogy finom, még egészséges is.
Éppen ezért, megpróbáltam otthon elkészíteni a saját digestive keksz változatomat és nagyon jól működött. Igaz, kinézetre nem hasonlít a boltira, de az ízében… valami egészen fantasztikus lett!
Én a reggeli kávém mellé szoktam ropogtatni, de nagyon jó alap pl. különböző sajttortákhoz vagy más kekszes desszertek elkészítéséhez.
Hozzávalók:
7 dkg zabpehely (közepesen durvára darálva)
7 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy sima)
7 dkg vaj
1 db egész tojás
7 dkg barnacukor
1 nagy csipet só
1 ek melasz
1 mk sütőpor
A liszteket a sütőporral, a sóval és a cukorral elkeverjük, ezután hozzáadjuk a kiskockákra vágott vajat, utolsó lépésként a melaszt és tojást is hozzáadjuk és összeállítjuk a tésztát.
Egy-két órát pihentessük a hűtőben, hogy a vaj újra összeálljon.
Ezután csípjünk kis gombócokat a tésztából és lapogassuk ki. Előmelegített 180 fokos sütőben 7-8 perc alatt süssük meg. Rácson hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó dobozba. Mivel sokáig eláll, ezért hetekig is rájárhatunk! 😉
Kedves Mackólány!
Bocsánat a késői válaszért!
Természetesen készíthető eritrittel is, ilyenkor javaslom, hogy 1-2 evőkanállal többet tegyél bele, mert az eritrit nem olyan édes, mint a rendes cukor (kb. 10 dkg legyen).
A melasz helyettesíthető mézzel, igaz ettől nem lesz meg a karamellás utóíz, de biztosan a méz is ad neki valami pluszt és finom lesz! Sok sikert a sütögetéshez, ha gondolod a végeredményt is megoszthatod velem. 🙂 Szép napot! Timcsi
Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy a melasz kihagyható,vagy helyettesíthető valamivel?Illetve cukor helyett készíthető eritrittel?
Cukormentes kekszet szeretnék sütni.-)
Előre is köszönöm:
Mackólány