Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Aszalt gyümölcsös, Whisky-s Házi bon-bon

Lassan kezd hagyománnyá válni nálunk, hogy ezt az édességet minden karácsonykor elkészítem. Azért jó, mert hűtőben elég sokáig eláll. (Igaz, azt még nem sikerült letesztelni, hogy pontosan mennyi ideig, mert 2-3 nap alatt megettük az egészet.) Különösen a szüleim szeretik, ezért Nekik mindig dupla mennyiséggel készítek ajándékba. Celofánba csomagolva, masnival átkötve tökéletes gasztroajándék.
Ez a bon-bon mondhatjuk, hogy tele van minden „földi jóval”. 🙂 Bátran variálhatjuk az otthon felhalmozódott, megmaradt aszalt gyümölcsökkel, sőt azt is megkockáztatom, hogy whisky helyett nagyon finom lehet még rummal is, vagy akár brandyvel. Ez egy alap recept, tehát variáljuk kedvünkre és készítse el mindenki a saját változatát! 🙂

Én azért kedvelem a whisky-t, mert ennek igen karakteres az íze. Csodás, ahogy az órákon át alkoholban áztatott aszalt gyümölcsök megszívják magukat és megduzzadnak. Amikor pedig ráharapunk igazi ízbomba, ahogy a whisky íze átjön a krémes csokoládén keresztül. Nagyon-nagyon finom, kár kihagyni ezt az élményt. 🙂

IMG_1788

 

A whisky-ről azonban szeretnék Nektek megosztani néhány érdekességet.
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy olyan égetett szesz, amely őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. Az ital típusa szerint, azonban készülhet árpából, árpamalátából, rozsból, rozsmalátából, búzából, kukoricából vagy ezek keverékéből. A legmagasabb minőségűek és legdrágábbak a házasítatlan malátawhiskyk (ún. single malt-ok). A különböző nemzetek más és más alapanyagokból készült whisky-t fejlesztettek ki és vallanak magukénak. Érdekességként, íme, néhány:

A skót whiskyket (Scotch whisky) legalább kétszer, némely esetben háromszor párolják le. A nemzetközi jog szerint a Scotch megjelölést csak Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky viselheti.

A legtöbb ír whiskyt háromszor párolják le. Hagyományosan a kisüsti lepárlást alkalmazták, de a modern időkben a kevert whisky-khez (blended) gyártott gabona whisky-ket (grain) lepárlótornyot alkalmazó folyamatos lepárlással készítik. A törvény szerint az ír whiskyt Írországban kell készíteni és legalább három évig fahordóban kell érlelni, bár általában az érlelés ennél három-négyszer hosszabb ideig tart.

A kanadai whiskyk általában könnyebbek és lágyabbak, mint a többi whisky-stílus. Egy másik közös jellemzőjük a rozsmaláta alkalmazása, ami teljesebb és lágyabb ízhez vezet.

Az amerikai whisky alaptípusa a grain whisky, amelyek összetételében a kukorica (bourbon whisky, kukoricawhisky) és a rozs (rozswhisky) jelentős szerepet játszik. Lepárláskor általában nem készítenek 80%-nál nagyobb alkoholtartalmú párlatot és a nem kukorica whiskyt legalább 2 évig érlelik új, belülről elszenesített tölgyfahordóban.

(Forrás: Wikipédia)

 A sort még sokáig folytathatnám, mert számos más nemzet is kikísérletezett saját whiskyt. Az elkészítési eljárásról és a tárolásról még igen sokat tudnék Nektek mesélni, de bizonyára már nagyon várjatok a receptet. 🙂

Íme, tehát a Whisky-s bon-bon elkészítésének módja:

Hozzávalók:

5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg vörös áfonya (természetesen mindegyik aszalt és helyettesíthető más gyümölcsökkel-, meggyel, szilvával, körtével stb.)
5 dkg mandula
5 ek tejszín
15 dkg étcsokoládé (lehet tej is)
2,5 dl whisky

A bevonáshoz:
10 dkg magas kakaótartalmú, legideálisabb esetben 70 %-os csokoládé
1 ek étolaj

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk és felöntjük annyi whiskyvel, hogy kicsit ellepje. Egy éjszakára (8-10) órára, letakarva hűtőszekrénybe rakjuk.

IMG_1773

 

Másnap az 5 dkg mandulát késes aprítóban közepesen durvára aprítjuk és félrerakjuk. A 15 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és hozzáöntjük a tejszínt. Ezután hozzáadjuk a leszűrt, aszalt gyümölcsöket, a  durvára aprított mandulát és alaposan elkeverjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd frissen tartó fóliára halmozzuk, alaposan betakarjuk és hengert formázunk belőle. Mehet újabb 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe. Ha megdermedt, folytatjuk a bon-bon készítését.

IMG_1775

 

IMG_1776

 

IMG_1777

 

IMG_1780

 

IMG_1783

A bevonáshoz való csokoládét szintén vízgőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk az egy evőkanál olajat, hogy szép fényt adjon a bon-bon-nak. Szilikon ecsettel lekenjük a csokoládéhengert majd 10-15 percre újra a hűtőbe rakjuk. Ezután megismételjük a folyamatot és szép, egyenletes csoki réteggel bevonjuk a bon-bont. Újra hűtőbe tesszük, majd éles, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük, tehetjük bon-bon kapszliba, vagy tetszés szerint csomagolhatjuk, tálalhatjuk.

IMG_1784

(Elnézést a rémes képéért, azért az életben szebb felvágva:))

IMG_1787

IMG_1789

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!