Tudom, hogy számtalan recept kering már az interneten a mézeskalácsokról. Én idén egy különleges mézeskaláccsal készültem.
A receptet egy régi receptgyűjteményben találtam a neve pedig „Puha mézes sütemény” eleinte kicsit furcsálltam, hogy nem „mézeskalács”, de mivel nagyon hasonlít az elkészítése a tradicionális mézeskalácséhoz, hát nekivágtam. Biztosan állíthatom nektek ez lett életem legjobb mézeskalácsa és arra is rájöttem, hogy miért mézes sütemény az eredeti neve. Hát azért mert MENNYIEN PUHA! 🙂 Nem kell napokig várni, hogy megpuhuljon, mert már a sütőből kivéve is puha és az is marad. Az alaprecept tehát a jó öreg könyvből, tökéletes. Én annyit tettem még ehhez a különlegességhez, hogy cukorüveget készítettem „bele”. Ez nagyon misztikusan hangozhat, pedig semmi furfang nincsen benne. 🙂 A kiszaggatott tészta közepét egy kicsi pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, és megtört keménycukrot teszünk bele. Ez sütésnél szépen beleolvad és egységes cukorüveget eredményez. Ez nagyon mutatós és, ha a karácsonyfát ezzel a mézeskaláccsal akarjuk díszíteni csodásan, átszűrődik rajta a fény és nagyon hangulatos. A gyerekek pedig egyszerűen imádják a süti közepén a kemény cukrot. Vágjatok bele bátran! 😉
(A díszített mézeskalácsokat céges karácsonyi ajándékba készítettem, ezért cégfeliratosak…:P)
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt
1 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
15 vaj
6 ek méz
A cukorüveghez:
20 dkg töltetlen keménycukor (tetszés szerinti színben vagy vegyesen)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük, azaz a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket. Ezután belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a mézet és a citrom reszelt héját. Szépen, kézzel összedolgozzuk. Lágy, kicsit ragadós tésztát kapunk. Csomagoljuk frissen tartó fóliába és tegyük legalább 2 órára a hűtőbe.
Ha tésztánk lehűlt kb. fél cm. vastagra nyújtsuk ki és tetszőleges formákkal szaggassuk ki. A közepét szúrjuk ki kicsi pogácsaszaggatóval és a mozsárban apróra tört színes keménycukorral töltsük meg.
Előmelegített 190 fokos sütőben 8-9 perc alatt süssük meg. (Fontos, hogy tapadásmentes, szilikonos sütőpapírt tegyünk a mézeskalácsok alá, mert a cukorüveg arra biztosan nem fog ráragadni.)
A kihűlt sütiket díszíthetjük egy tojásfehérjéből és 20 dkg cukorborból készült cukormázzal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: