Néhány héttel ezelőtt írtam arról, hogy egy különleges csomaggal fogok a szeretteim részére készülni karácsonyra (tehát kedves szeretteim, ne olvassatok tovább, mert megtudjátok, mit hoz a Jézuska…). A pepparkakorról és a spéculoos-ról már írtam, de ezek mellett kerül a csomagba még más finomság is. Többek között készítettem házi Bounty-t, amit sajnos nem tudok nektek bemutatni, mivel az éjszakába nyúló csoki készítés miatt nem születtek kompatibilis fotók…:) Készítettem még mogyorókrémes kekszet, és ezt a csodás, omlós mogyorós linzert.
A linzer igazi karácsonyi klasszikus. Emlékszem, amikor kicsi voltam anyukámmal mindig együtt készítettük az “ő” diós linzerét, amit kerekformára szaggatott és házi csipkebogyólekvárral töltött meg. Sosem felejtem el az illatot, ami ilyenkor betöltötte a konyhát és arra, hogy az én feladatom az volt, hogy még melegen porcukorba forgassam a megsült és megtöltött sütiket. Szinte úgy folyt a dolog, hogy „egy nekem, egy a sütisdoboznak”… imádtam, és persze most is szeretem. Anyukám hagyományát követve én is meg akartam alkotni egy különleges karácsonyi linzert. A dió helyett én pörkölt mogyoróval készítettem a tésztát, és a nyáron főzött vaníliás eperlekvárral töltöttem meg. Porcukorba forgatás helyett, hogy még ünnepibb legyen, cukormázat készítettem és azzal dekoráltam a sütiket.
Elképesztően finomak lettek! Könnyűek, omlósak és a pörkölt mogyoró fantasztikus ízt kölcsönöz neki.
Amennyiben a hagyományos vaníliás linzer helyett valami különlegeset szeretnétek a családnak készíteni, mindenképpen készítsétek el! Karácsonyig még van idő… pont addigra fog csodásan puhára érni, garantált siker lesz! :))
Hozzávalók:
10 dkg mogyoró
20 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
késhegynyi sütőpor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
A tészta elkészítése:
A mogyorót késesaprítóban durvára őröljük. Ezután száraz teflonedényben 5-8 percig pirítjuk, ha aranybarna színűek, lehúzzuk a lángról és a mogyorót visszaöntjük az aprítóba és porállagúra aprítjuk. Egy nagy tálba rakjuk a lisztet, a mogyorót, a cukrokat, a sütőport és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az apróra kockázott vajat és összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Szépen összemorzsoljuk a két tenyerünk között még homogén morzsát nem kapunk. Ha ezzel végeztünk, mehet hozzá a tojássárgája és gyúrjunk lágy, egynemű tésztát belőle. Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és kinyújtott kiszaggatott tésztát 9-10 perc alatt süssük meg.
A langyos linzereket kenjük meg lekvárral (ízlés szerint bármilyenből készülhet) és egyet-egyet ragasszunk össze. Tegyük jól záródó dobozba, hogy addig se száradjanak.
Cukormáz:
Egy tojásfehérjét kezdjünk el robotgéppel lassan verni és kanalanként adjunk hozzá öt evőkanál porcukrot. Verjünk kemény habot belőle. Tegyük nyomózsákba és dekoráljuk a linzereket tetszés szerint. 15-20 perc után (miután a máz megszáradt) tegyük vissza a linzereket a dobozba. Ebből a mennyiségből 30-40 db normál méretű süti készült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: