A mai napon is egy „sós” bejegyzéssel érkezem. Nagyon szép karfiolt sikerült a piacon vennem, szombat lévén pedig semmi extrára nem vágytunk ebédre, így ebből a zsenge karfiolból krémleves készült. Úgy gondoltam, hogy a levest valamivel mégis érdemes lenne feldobni… eszembe jutott, hogy a hűtőben csücsül egy fél üveg pesto és azt is kellene valahogy hasznosítani. Ebből született tehát ez a finom, fonott kenyérke. Higgyétek el, nem gondoltam én sem, de amikor a levessel a langyos kenyeret eszegettük rájöttem, hogy a pesto és a karfiol házassága az egekben köttetett… 😉
Hozzávalók:
Kovász:
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
8 dkg finomliszt
1 kk porcukor
A kovász hozzávalóit összevegyítjük, és 15 percig hagyjuk összeérni.
Kenyértészta:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg finomliszt
1 ek olívaolaj
1 ek só
0,5 dl langyos víz
A két fajta lisztet és a sót összekeverjük. Ezután hozzárakjuk a kész kovászt, az egy evőkanál olívaolajat és a vizet. Jól összedolgozzuk és megdagasztjuk. Egy órát langyos helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és megkenjük a pestoval.
Feltekerjük, majd a tekercset függőlegesen kettévágjuk, úgy hogy a végét (kb. 5 cm) egyben hagyjuk. (Vigyázzunk, mert a pesto hajlamos ilyenkor kifolyni, ezért olyan felületen dolgozzunk, amit aztán könnyen le tudunk tisztítani.) Ha megvan a két tésztavégünk, egymásra tekerjük és „összecsípjük” az alsó végét. A sütőt gyújtsuk be és melegítsük elő 190 fokra. További 15 percig pihentessük a kenyeret, majd toljuk a forró a sütőbe 30 percre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: