Az utóbbi időben rákaptam a péksütik készítésére. Nagyon szeretjük a kiflit, igazi vajjal és kakaóval reggelire. Mostanában viszont nagyon el tudok szomorodni attól, hogy milyen kifliket lehet kapni a boltokban (tisztelet a kivételnek, mert azokból is van szerencsére) … biztos mindenkinek ismerősek a kőkemény, beltartalom nélküli, kifli formájú „valamik”. Mindenesetre, ezeket nem szívesen rakom reggelente az asztalra. Ezért határoztam el, hogy most én fogok, igazi jó kis békebeli, puha, vajas kifliket készíteni. Ez a recept pont olyan lett, amit szerettem volna … a hozzávalókból 5 nagyobbacska kifli készülhet, de lehet akár 6 kisebbet is kihozni belőle.
Első lépésként előző este elkészítjük a kovászt.
Hozzávalók:
Kovász:
7 dkg liszt ( finomliszt)
2 dkg élesztő
0,7 dl langyos víz
0,5 ek napraforgóolaj
A langyos vízben elmorzsoljuk és csomómentesre keverjük a friss élesztőt. Ezután hozzádolgozzuk a lisztet és az olajat. Egy éjszakát pihentessük szobahőmérsékleten a kovászunkat.
Másnap elkészítjük a tésztát.
Hozzávalók:
30 dkg liszt ( 15 graham liszt és 15 dkg kenyér vagy sima finomliszt – de lehet az egész mennyiséget sima lisztből is készíteni)
1,5 tk só
1,25 dl víz
0,5 ek olaj
3 dkg vaj
kovász
A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan kidolgozzuk. A dagasztást kezdhetjük a robotgép spirálos karjával, majd térjünk át kézi dagasztásra. Ha tésztát szépen kidolgoztuk, kelesszük kb. 40-45 percet meleg helyen.
Miután megkelt gyúrjuk át és vágjuk 5-6 egyenlő részre és készítsünk belőle gombócokat. Ezután konyharuhával takarjuk le és kelesszük további 15 percet.
A 15 perc letelte után formázzuk meg a kifliket. Lisztezett deszkán, nyújtófa segítségével formázzunk háromszög vagy “vízcsepp” formákat és a szélesebb vége felől tekerjük fel a kifliket, úgy, hogy folyamatosan húzzuk kifelé a tésztadarabot. Ettől jó feszes és szép egyenletes formájú kifliket kapunk. Ezután tegyük sütőpapíros tepsire és pihentessük további 15 percet.
Ha letelt az utolsó kelesztés ideje is, kenjük meg a kifliket tojással és rakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 15 perc sütés után mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra és süssük további 25-30 percet, még szép mosolygós, aranybarnára nem sülnek. Fogyasszátok frissen, mert akkor az igazi, de 2-3 napig is eláll.